Răsturnare de situație în cazul submersibilului dispărut: "Au fost detectate semne probabile de viață"
Situație incredibilă după ce un submersibil a dispărut în momentul în care efectua o expediție în zona epavei Titanicului. Președintele Explorels Club anunță că ar fi fost detectate semne de viață.
Richard Garriott, președintele Explorers Club, a emis o declarație în care lasă de înțeles că “au fost detectate semne probabile de viață la fața locului”. În aceasta se face vorbire despre eforturile Gărzii de Coastă a SUA, ceea ce ar putea însemna că sonarele americane “au auzit” eventuale zgomote produse de cei aflați în submersibil. Nu există o confirmare oficială a ipotezei sugerate de Explorers Club, o asociație multidisciplinară, cu sediul la New York, dedicată cercetării pe teren, explorării științifice și conservării resurselor, printre ai cărui membri fondatori se numără miliardarul Hamish Harding, aflat la bordul sumbersibilului dispărut.
Descoperirea a determinat echipele să îşi mute operaţiunile de căutare subacvatică robotizată "în încercarea de a explora originea zgomotelor", a declarat miercuri Paza de Coastă într-o serie de tweet-uri. Căutările recent relocalizate cu ajutorul ROV (vehicule operate de la distanţă) nu au avut niciun rezultat, dar vor continua, a precizat Garda de Coastă. Paza de Coastă nu a detaliat natura sau amploarea sunetelor detectate şi nici modul în care au fost captate, însă CNN şi revista Rolling Stone, citând comunicări interne ale guvernului american, au raportat independent că sunete asemănătoare unor ciocănituri au fost detectate de avionul canadian la intervale de 30 de minute în zona de căutare. Rolling Stone, prima care a făcut anunţul, spune că sunetele au fost detectate de balize sonar amplasate în zonă "în apropierea poziţiei de ajutor", iar un sonar suplimentar a detectat alte bubuituri patru ore mai târziu. CNN a citat o notă a guvernului american de asemenea spunând că sunete suplimentare au fost auzite la aproximativ patru ore după ce au fost detectate zgomotele iniţiale, dar canalul de ştiri susţine că a doua apariţie a zgomotului nu a fost descrisă ca fiind posibile ciocănituri. "Feedbackul acustic suplimentar a fost auzit şi va ajuta la direcţionarea activelor de suprafaţă şi, de asemenea, indică speranţa continuă a supravieţuitorilor", a declarat CNN citând nota guvernamentală actualizată.