Răsturnare de situație în cazul deschiderii școlilor din București! INSP: Scenariul „verde” NU poate fi aplicat
Prezența efectivă a elevilor în sălile de clasă în București, începând cu 14 septembrie, este incertă în acest moment. În timp ce ultimele anunțuri ale guvernanților și Președinției dădeau ca sigură începerea noului an școlar cu prezența fizică a elevilor în școlile din Capitală, reprezentanții Sănătății publice exclud din start acest scenariu. INSP a anunțat miercuri că cel mai sigur scenariu pentru București, deocamdată, este cel „galben”.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat miercuri că scenariul „verde” este inaplicabil în cazul Bucureștiului. Motivul este infrastructura școlară aglomerată de la nivelul Capitalei. Anunțul INSP intră în contradicție cu asigurările date de guvern și de președintele Klaus Iohannis că Bucureștiul s-ar încadra în scenariul „verde”, astfel că elevii pot reveni, la propriu, în băncile școlilor.
Scenariul luat în calcul pentru deschiderea anului școlar 2020-2021 din toamnă în București este cel „galben”.
„Bucureștiul intră în scenariul al doilea ca nivel de organizare (scenariul hibrid, online și față în față – n.red.), chiar dacă rata cazurilor de coronavirus este de sub unu la mie și zona ar intra teoretic în scenariul verde”, a precizat directorul general al INSP, Simona Pârvu, pentru EduPedu.ro.
„În mediul rural, spre exemplu, unde sunt mai puțini copii și structura școlii permite venirea mai multor copii la ore, bineînțeles că pot merge toți atâta timp cât localitatea se află în scenariul verde. Același scenariu verde, însă, nu poate fi aplicat pentru București din cauza infrastructurii școlare aglomerate”, a mai declarat directorul general al INSP.
Aceasta a explicat că „dacă se descoperă un copil infectat, atunci se va închide sala de clasă, aceasta va fi dezinfectată, iar elevul și contacții acestuia vor sta în izolare timp de 14 zile. Dacă vorbim de un focar mai mare, atunci școala va fi închisă pe o perioadă de 14 zile. Din punct de vedere epidemiologic, ar trebui să fie minimum trei cazuri dispersate în ture sau clase diferite pentru a închide toată școala, altfel, dacă vorbim de o singură clasă, atunci avem de a face cu un focar localizat. Nu se pune problema de a da vina pe cineva, este un virus cu transmisie comunitară, oricine îl poate lua de oriunde, important este să localizăm cât mai repede cazurile și să limităm cât mai mult transmiterea bolii”, potrivit aceleiași surse citate mai sus.
INSP recomandă ca măsurile de organizare a anului școlar să fie gândite punctual pentru fiecare unitate de învățământ în parte.
„Cel mai important rol aici îl vor avea inspectoratele școlare, conducerea școlilor, direcțiile de sănătate publică, consiliile locale, dar și ministerele Educației și Sănătății, ca școala să înceapă în cele mai bune condiții. Este inevitabilă apariția cazurilor de coronavirus la școală, toate statele unde s-au redeschis școlile au avut cazuri în creștere, deci vor apărea focare și vor fi cazuri de îmbolnăvire, iar asta trebuie asumat de toată lumea, pentru că virusul acesta există și nu o să dispară odată cu redeschiderea școlilor. Toți cei implicați, de la autorități locale, școli, până la părinți trebuie să ia măsuri de precauție astfel încât să limităm apariția cazurilor”, a mai spus reprezentanta INSP.
Cele trei scenarii propuse de autorități pentru deschiderea noului an școlar în timpul epidemiei de coronavirus trebuie să țină cont de criteriul epidemiologic în care se vor încadra școlile - scenariile „verde”, „galben” sau „roșu”, adică numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala respectivă.
Reamintim că președintele Klaus Iohannis a precizat în urmă cu o săptămână că Bucureștiul se încadrează în scenariul verde.
Întrebat de jurnaliști în ce categorie se încadrează Capitala, șeful statului declara, pe 5 august, că „Bucureștiul se încadrează în scenariul verde. Majoritatea localităților din România intră pe scenariul verde - foarte puține sau 0 cazuri. Câteva sunt acum în scenariul galben și doar 50 de localități în toată țara sunt acum în scenariul roșu. Analizele se vor actualiza permanent. Vom avea situația în care în unele localități școala se va face online, în altele – fizic. Această împărțire pe scenarii e acceptată de foarte multe țări.
Redăm răspunsul președintelui dat în conferința de presă din 5 august legat de aplicarea scenariilor la deschiderea școlii în toamnă:
„Jurnalist: Bună ziua! Domnule Președinte, ca să fie clar: nu vorbim de cazuri la mia de locuitori, și aici vă întreb pentru că, de exemplu, în București ca medie pe zi, în ultimele 14 zile, cu siguranță ne încadrăm în scenariul „roșu” și, în principiu, orașele mai mari ajung să aibă mai multe cazuri, astfel încât să fie încadrate în acest scenariu, în care școala probabil va fi făcută online.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bucureștiul se încadrează în scenariul „verde”, fiindcă și dacă este un număr relativ mai mare de cazuri, la populația foarte mare a Bucureștiului, după acest criteriu acceptat de Organizația Mondială a Sănătății, de Ministerul Sănătății, Bucureștiul intră în categoria „verde”. Ca să fim foarte bine înțeleși, majoritatea localităților din România intră pe scenariul „verde” - foarte puține sau zero cazuri”, potrivit Administrației Prezidențiale.