Rasmussen:Viitorul secretar general al NATO trebuie să convingă statele să crească bugetele MILITARE
Una dintre cele mai importante sarcini ale viitorului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, va fi să convingă statele membre ale Alianței să-și sporească bugetele militare, care în cazul multor țări europene au înregistrat scăderi semnificative în ultimii ani pe fondul crizei economice, a afirmat sâmbătă la Londra actualul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de portalul thelocal.no.
El a atras atenția că Rusia și-a sporit bugetul apărării cu 50% față de anul 2008, în timp ce statele NATO l-au diminuat pe ansamblu cu 20%. 'A sosit momentul să stopăm diminuarea bugetelor apărării, să inițiem inversarea acestei tendințe astfel încât să ne creștem treptat cheltuielile militare pe măsură ce economiile noastre se revigorează', a punctat actualul secretar general al NATO, care se va întâlni săptămâna viitoare la Bruxelles cu succesorul său, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg.
Rasmussen a subliniat că statele europene membre ale Alianței sunt cele care trebuie să-și sporească alocările bugetare pentru armatele lor, în condițiile în care în prezent două treimi din totalul cheltuielilor militare ale NATO sunt asigurate de Statele Unite.
'Multe dintre capacitățile importante de care avem nevoie sunt furnizate doar de Statele Unite, iar o asemenea situație este nesustenabilă', a amintit el. 'Dacă europenii doresc ca Statele Unite să-și mențină angajamentul față de securitatea Europei, atunci și ei trebuie să se angajeze să contribuie cu partea ce le revine', a subliniat Rasmussen.
Anul trecut, numai Statele Unite, Marea Britanie, Grecia și Estonia au alocat apărării cel puțin 2% din PIB, așa cum solicită Alianța.
Secretarul general al NATO a atras de mai multe ori atenția în ultima vreme asupra faptului că statele europene au neglijat în ultimii ani bugetele apărării, problemă ce capătă o semnificație specială în contextul acțiunilor agresive ale Rusiei în apropierea flancului estic al Alianței.
Cu trei săptămâni în urmă, el și-a exprimat speranța ca liderii țărilor membre NATO să adopte la summitul de pe 4-5 septembrie în Țara Galilor 'o declarație transatlantică în care se va reafirma pe de o parte angajamentul american față de securitatea Europei, iar de cealaltă parte angajamentul european față de o împărțire justă a costurilor și responsabilităților'.