MENIU

Rafila cere dezbatere publică despre oprirea tratamentului ATI pentru pacienții în stare terminală: „Biserica să fie parte"

Rafila cere dezbatere publică despre oprirea tratamentului ATI pentru pacienții în stare terminală: „Biserica să fie parte"

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, vrea o dezbatere publică, una care să includă şi participarea Bisericii, cu privire la întreruperea tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație, în cazul pacienţilor aflați în stare terminală. Demersul ar constitui o premieră în România. Propunerea a fost făcută în contextul scandalului de la Spitalul Pantelimon, acolo unde două doctorițe au fost arestate şi, ulterior, eliberate, după decesul la ATI a unui pacient.

„Opinia mea, ca medic, este că trebuie să avem această dezbatere. O s-o provoc eu ca ministru al Sănătății. Trebuie să participe societățile profesionale, organizațiile de pacienți și Biserica în această discuție. Dvs. ați pornit în discuție despre chestiunea transferului și nu a eutanasiei. E bine ca Biserica să fie parte la această discuție, tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea legate de o astfel de situație, adică să putem avea o reprezentare cât mai largă a societății și să se înțeleagă că vorbim de un pacient care nu mai are resurse să-și revină, și nu discutăm despre eutanasiere.

Nu discutăm despre eutanasie, să fie foarte clar pentru toată lumea. Acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație nu există în momentul de față, pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanțe sociale a acestui lucru", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. 

Propunerea pentru această dezbatere va fi probabil la începutul lunii septembrie pentru a legifera, a mai spus Rafila.