Radiografia JAFULUI de la Băile Herculane - „Băieții deștepți” care au făcut prăpăd: 35 de persoane judecate
DIICOT a făcut radiografia jafului de la Băile Herculane. 35 de persoane au fost trimise în judecată, fiind acuzate că au luat parte la vânzarea pe bucăți a stațiunii și că au cumpărat imobile cu bani proveniți din zahăr de la rezerva de stat. Prejudiciul total din dosar depășește 120 de milioane de lei.
Majoritatea stațiunilor din România au avut aceeași soartă ca Băile Herculane - devalizarea de către „băieții deștepți”. Printre cei trimiși în judecată în dosar este și un parlamentar PSD.
DIICOT a finalizat rechizitoriul în dosarul "Băile Herculane" după şase ani de la începerea anchetei. 35 de persoane au fost trimise în judecată, printre care președinți de consiliu de administrație, directori generali, avocați, executori judecătorești sau director executiv și consilier juridic ai Agenției Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
Totul a început în 2001 când Societatea din Băile Herculane care deținea 50 de imobile în stațiune, a fost privatizată. Context în care două persoane potente financiar, care deţineau sau controlau societăţi comerciale importante, au fost interesate de această procedură. Astfel că pachetul majoritar a fost cumpărat de o societate comercială controlată de unul dintre inculpaţi, Iosif Armaș. Pentru a plăti prețul pachetului, au fost folosiți bani care proveneau din afaceri cu statul.
Mai exact, potrivit DIICOT, același om, prin intermediul aceleiași firme, a negociat cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat o formă de împrumut. Administrația acorda aproape 5 milioane și jumătate de kilograme de zahăr, din rezerva de stat, către societatea controlată de inculpat, dar cu obligația de a reface stocul pe propria cheltuială în cel mult 180 de zile. Din banii obținuți din vânzarea zahărului, omul a plătit prima tranșă pentru cumpărarea societății comerciale din Băile Herculane. Dar stocul de zahăr nu a mai fost refăcut, iar împrumutul nu a fost restituit. Astfel s-a creat un prejudiciu în valoare de peste 43 de milioane de lei.
Anchetatorii au precizat că au fost cumpărate 50 de imobile din staţiune cu bani proveniţi din vânzarea a peste 5 milioane de kilograme de zahăr din rezerva de stat. După un amplu dosar în care omul de afaceri Iosif Armaş a fost acuzat că a vândut pe bucăţi staţiunea, alte 34 de persoane au fost trimise în judecată pentru 12 capete de acuzare.
Potrivit DIICOT, este vorba de infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani, înșelăciune, sustragere de sub sechestru, violare de domiciliu, distrugere, șantaj sau digulgarea unor secrete de serviciu.