RADIEREA MAȘINII - calvarul proprietarilor de automobile din România. Ce acte sunt necesare, cum scapi repede de cozi
Radierea mașinii, fie că o vinzi sau o duci la Rabla, reprezintă o durere de cap pentru mulți dintre propietarii de mașini. Autoritățile tot fac eforturi pentru a simplifica procedurile, mai ales pe vreme de pandemie, dar tot trebuie făcute drumuri la diversele ghișee.
Pe scurt, radierea unui vehicul reprezintă ștergerea completă a acestuia din registrele auto ale autorităților. Există două feluri de radieri auto: radierea fiscală, respectiv radierea din circulație. În cazul în care vindeți un autovehicul, radierea fiscală va fi suficientă, nefiind nevoie și de o radiere din circulație.
Radierea unui autovehicul se face la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Important însă de precizat, înainte de radierea din circulație a autovehiculului în cauza va trebui să te ocupi și de radierea fiscală a acestuia.
Radierea fiscală a unui automobil
Această operațiune se efectuează la Direcția Taxe și Impozite Locale.
Dosarul cu care te vei prezența pentru radierea fiscală a unei mașini va cuprinde următoarele documente:
- declarație pentru scoaterea din evidente a mașinii
- cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală
- actul de identitate al solicitantului în copie și în original
- cartea de identitate a vehiculului (CIV) în copie și în original
- actul care atestă înstrăinarea vehiculului sau adeverință de la REMAT dacă a fost scos din circulație
Dosarul pe care îl vei depune la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) va trebui să mai cuprindă certificatul de înmatriculare al mașinii pe care dorești să o radiezi și cartea de identitate a acesteia.
Bineînțeles, și în acest caz e nevoie și de cartea de identitate a proprietarului mașinii, atât în copie, cât și în original.
Mai departe, nu vei mai avea nevoie de o fișa de înmatriculare vizată de Direcția Fiscală cu competență teritorială, însă va fi nevoie de un certificat care confirmă radierea.
În cazul în care vei efectua procedura de radiere din circulație a unui autovehicul care nu este proprietate personală, trebuie să știi că vei avea nevoie de o procura specială în acest sens de la proprietarul de drept al mașinii. Procura trebuie să fie încheiată în față unui notar public.
Important de precizat, în cazul în care mașină care urmează să fie radiată are o vechime de peste 30 de ani, trebuie să știi că procedura de radiere va fi mult mai simplă. Mai exact, vei avea nevoie numai de o declarație pe proprie răspundere din partea titularului sau a moștenitorilor legali.
În cazul în care automobilul este înregistrat pe o persoană juridică, în dosar va trebui să existe și documentația edificatoare pentru dobândirea personalității juridice – certificatul de înregistrare emis de Registrul Comerțului. De asemenea, va fi nevoie și de o împuternicire pentru un reprezentant al persoanei juridice, acesta urmând să se ocupe efectiv de întreagă procedura de radiere.
În situația în care după radiere se va ajunge la dezmembrarea automobilului, va fi nevoie de următoarele documente:
- cerere de radiere completată și semnată de proprietar
- certificat de înmatriculare în copie și în original
- plăcuțele cu numerele de înmatriculare ale mașinii
- actul de identitate al solicitantului în copie și în original
- certificatul de radiere în 3 exemplare
- cartea de identitate a vehiculului (CIV) în copie și în original
- certificatul de radiere în 3 exemplare și documentul care atestă dezmembrarea vehiculului, emis de o unitate specializată, în original
- certificatul de atestare fiscală
În cele din urmă, în cazul în care te regăsești în situația de a radia un autovehicul care a fost furat, pe lângă documentele menționate în rândurile anterioare vei mai avea nevoie și de un act oficial emis de autorități care atestă faptul că mașînă a fost furată.
Sursa: cumsa.ro
Poliția anunță simplificarea procedurilor de radiere din circulație au unui autovehicul
Radierea din circulaţie a unui autovehicul uzat pentru Programul Rabla se poate face din oficiu, în baza certificatului de distrugere pe care îl transmite dealerul auto, fără a mai fi nevoie de prezența proprietarului la poliție – anunță Direcția Permise și Înmatriculări.
De asemenea, tot dealerul poate face și înmatricularea noului autoturism în baza unui contract de mandat, o facilitate pentru a reduce birocrația și cozile de la ghișee. Explică pentru Radio România, Rodica Popescu, purtător de cuvânt al Direcției Permise și Înmatriculări.
„În cazul vehiculelor noi, solicitarea înmatriculării, depunerea documentelor necesare acestei operațiuni, ridicarea plăcuțelor și a documentelor emise vor putea fi realizate de către operatorul economic în numele cumpărătorului, în baza unui contract de mandat încheiat între aceștia, fără a mai fi necesară, în acest sens, autentificarea unei procuri speciale de către notarul public”, a declarat Rodica Popescu.