Puțini știu asta. Cum se folosesc corect bețișoarele de urechi, la copii și adulți
Medicii ORL-işti se plâng de numărul tot mai mare al copiilor şi chiar al adulţilor care ajung la cabinet cu traumatisme ale timpanului, cele mai multe generate de folosirea inadecvată a beţişoarelor.
Scărpinatul în ureche, uneori cu un ac de siguranta, o agrafă de dosar sau un chibrit este nu doar o obişnuinţă de prost gust, dar este şi neigienica si periculosa. Nici beţigaşele care pot fi gasite pe toate gardurile nu sunt sigure.
Chiar dacă pe etichetă scrie că sunt destinate indepartarii cerumului, secretia pe care o numim ceară, acesta este doar un artificiu comercial. Beţişoarele sunt facute pentru igiena exterioara a urechii, a lobilor si a pliurilor.
Chiar dacă vi se pare ciudată informaţia, cel mai bine este să folosiţi buricul degetului mic, croit exact pe dimensiunea urechii. Atenţie, nu folosiţi unghia! Tot ce este mai adanc, este de competenta medicului. Nu turnati in ureche, daca va doare, ulei cald, alcool sanitar, ţuică amestecată cu boia, şi nici un catel de usturoi daca va supără maseaua.
Puţini oameni ştiu că ceara urechii, pe cat de inestetica, este indispensabila pentru sanatate. Ceara este o secretie produsa de o glanda aflata pe canalul auditiv şi contine colesterol, trigliceride si acizi. Aceasta secretie are rolul de a curata si a proteja urechea, împiedicând praful şi alţi corpi dăunători să intre pe canalul auditiv.
Mecanismul este simplu. Muschii canalului auricular imping spre exterior cerumul incarcat cu substantele daunatoare. Desigur că o igiena necorespunzatoare poate duce la formarea dopurilor, iar consecinţa este slabirea auzului sau chiar pierderea lui temporara, dar şi tulburari de echilibru. Indepartarea dopului de ceara se face exclusiv de medicul specialist, uneori chiar in etape. Exista cazuri in care dopul este atat de intarit incat este nevoie întâi de inmuierea lui in substante speciale.
Orice tentativa de a face aceasta operatiune singuri acasa poate duce la leziuni ale timpanului şi infecţii. Dacă secretia este mai abundenta decat de obicei, foarte probabil ca urechea are o afectiune, deci trebui să vă programaţi la medic. Mai trebuie să ştiţi că pentru înmuierea dopurilor de ceara găsiţi in farmacii produse sigure.
Există multe remedii naturiste pentru durerile de urechi, însă este foarte importantă cauza lor, prin urmare nu recurgeţi la ele decât după ce aţi depistat natura afecţiunii şi aţi întrebat un medic.