MENIU

Proiectul „bani de la cabliști pentru televiziuni”, preluat de mai mulți senatori PNL

<p>Proiectul &bdquo;bani de la cabliști pentru televiziuni&rdquo;, preluat de mai mulți senatori PNL</p>

Mai mulți senatori PNL au înaintat un proiect propus de Valentin Jucan, membru CNA, de instituire a unui fond audiovizual, menit să ajute principalele televiziuni din România.

Potrivit proiectului, fondurile ar proveni de la companiile de cablu, care ar trebui să cotizeze cu 5% din încasările anuale. Banii ar urma să fie împărțiți primelor 12 televiziuni din lista must carry. O comisie va stabili la cine ajung banii, pe baza unor „proiecte editoriale”, scrie paginademedia.ro.

Valentin Jucan a adresat în luna aprilie o scrisoare scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta, prin care propunea instituirea acestui fond.

„Sumele datorate pentru contribuția prevăzută de dispozițiile art. 20(2) alin. 1 reprezintă cheltuială deductibilă la calculul profitului impozabil”, se arată în proiect.

Bani vor vor veni din "colectarea, anuală, a unei contribuții de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe (companii de cablu – n.r.) de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice prin cablu.

CNA va urmări şi va asigura încasarea resurselor financiare din care se constituie Fondul audiovizual, precum şi distribuirea acestora către posturile de televiziune, potrivit dispozițiilor art. 206 din prezenta lege

„Suma totală colectată în Fondul audiovizual va fi împărțită, în mod egal, prin decizie a Consiliului, pentru posturile private de televiziune care furnizează servicii de programe cu caracter generalist sau cu caracter tematic, declarate libere la retransmisie (…), situate pe primele 12 poziții în lista must carry, potrivit alin 1, pe baza proiectelor editoriale prezentate Consiliului, de către fiecare dintre cele 12 televiziuni, pentru realizarea de programe culturale, educative, de știri, informații, dezbateri, precum și pentru realizarea și/sau difuzarea de documentare”, se mai arată în proiect.

Comisia care va împărții fondul audiovizual în funcție de proiectele editoriale ale celor 12 televiziuni va fi formată din 11 persoane, astfel: 3 membrii CNA, 2 reprezentanți de la Ministerul Culturii, 2 reprezentanți ai posturilor TV, 2 reprezentanți ai operatorilor de cablu și 2 de la ONG-uri.