MENIU

Profesorii nu prea au încredere în primisiunile de mărire a salariilor

Profesorii nu au încredere în politicieni. Foto/Inquam

La trei luni după una dintre cele mai mari greve ale profesorilor din istoria recentă, 49% dintre cadrele didactice nu au încredere că guvernanții vor respecta promisiunile salariale.

Aproape o treime (29%) dintre profesori descriu situația lor financiară ca fiind “modestă” sau “precară”, în timp ce doar 32% o consideră “bună” sau foarte bună”, arată un sondaj realizat de World Vision România la sfârșitul lunii august, potrivit unui comunicat de presă primit de Edupedu.ro. La trei luni după una dintre cele mai mari greve ale profesorilor din istoria recentă, 49% dintre cadrele didactice nu au încredere că guvernanții vor respecta promisiunile salariale. În plus, deficitul de infrastructură și de personal de sprijin continuă să pună presiune pe profesori, remarcă organizația.  

Fundația World Vision România a publicat rezultatele unui sondaj cuprinzător care examinează percepțiile și opiniile a peste 800 de cadre didactice cu privire la condițiile de lucru, resurse și motivația în sistemul educațional din România, la început de an școlar.

Conform cercetării realizată de organizație, 70% dintre cadrele didactice încep anul școlar cu un nivel ridicat de motivație. Acest procent poate fi și rezultatul unei creșteri a stimei de sine (pentru 32% dintre respondenți) și a motivației personale (pentru 33% dintre respondenți) după greva angajaților din învățământul preuniversitar din această vară.

Cu toate acestea, la trei luni de la una dintre cele mai mari greve ale cadrelor didactice din istoria postdecembristă, 29% dintre profesori consideră că situația lor materială este modestă sau precară, iar 32% raportează o situație financiară bună sau foarte bună. Alți 39% dintre respondenți spun că situația lor financiară este acceptabilă.

Reamintim, Guvernul nu a finalizat legea salarizării unitare pentru sectorul bugetar, deși anunțurile oficiale arătau 15 iulie ca dată limită. Legea ar fi trebuit să ajungă sub formă de proiect în Parlament pe 1 septembrie 2023, conform oficialilor, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Într-o informare recentă către profesorii membri dată de sindicatele din Învățământ, după o întâlnire cu premierul Ciolacu, liderii sindicali ai FSLI și FSE au anunțat că promisiunile sunt la locul lor „salariile din învățământ vor fi majorate del a 1 ianuarie 2024”.