Probele cu primul avion IAR 99 SM au început la Craiova - Anunțul ministrului Economiei, Ștefan Radu Oprea
Au început probele cu primul avion IAR-99 SM modernizat la Craiova, a anunțat ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea.
Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunțat vineri seară că au început la Craiova probele cu primul avion IAR 99 SM (Standard Modernizat).
„IAR 99 SM îşi va îndeplini misiunile de zbor. Astăzi la Craiova au început probele cu primul avion IAR 99 SM, un avion produs chiar de Avioane Craiova SA, fabrica Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Felicitări echipei de la Avioane Craiova SA şi mă bucur că demonstram în mod real capacitatea de a răspunde nevoilor de înzestrare a Armatei române”, a scris, vineri seară, pe Facebook, ministrul Econoomiei, Ştefan Radu Oprea.
Contractul pentru modernizarea a zece aeronave IAR-99 Standard a fost semnat în urmă cu trei ani, pe 14 august 2020 de Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Generală pentru Armamente, şi Avioane Craiova S.A, având o valoare de 275 de milioane de lei fără TVA.
La evenimentul de semnare a contractului pentru „Revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM” au participat fostul premier Ludovic Orban şi fostul ministru al Apărării Nicolae Ciucă.
Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de patru ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului.
Ministrul apărării naționale a apreciat importanța semnării acestui contract atât pentru Armata României, cât și pentru industria națională de apărare, și a exprimat speranța că „prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni”.
Iar Forţele Aeriene Române au anunţat în acel moment că ”obiectivul principal al revitalizării şi modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de şcoală şi antrenament necesare pregătirii avansate a piloţilor pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române.
Totodată, programul de înzestrare are ca scop menţinerea capabilităţii aeriene de sprijin aerian apropiat şi intervenţia împotriva ţintelor aeriene de viteză mică”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării din 14 august 2020.