MENIU

Prin ce trec elevii care nu se înscriu la ora de religie: Părinţii care divoreţează ajung în iad!

Părinţii şi elevii se lovesc de tot felul de piedici atunci când aleg ca cei mici să nu studieze religia: presiuni din partea profesorilor, orare dezavantajoase şi lipsa alternativelor de studiu sunt doar câteva dintre problemele cu care se luptă părinţii care încearcă să facă uz de dreptul la „libertate de conştiinţă“, invocat în decizia Curţii Constituţionale privind înscrierea la ora de Religie, scrie Adevarul.

Astfel, părinţii unui copil din Capitală care studiază în ciclul gimnazial au povestit că, deşi nu sunt de confesiune ortodoxă, în şcoala primară nu au avut obiecţii să-şi lase copilul la Religie, mai ales că primul profesor nu preda în manieră dogmatică, ci făcea mai mult ore de muzică şi desen. 

„Am zis să nu îi creăm probleme de integrare în clasă dacă ar fi stat pe holuri în timpul orei de Religie aşa că l-am lăsat. Am fost atenţi la ce se întâmplă la oră, cu ce poveşti venea acasă, dar profesorul s-a dovedit a fi un om în regulă. Era blând, mai mult făcea muzică şi desen cu ei, şi să nu vă imaginaţi că desenau icoane, desenau animale, personaje din benzi desenate. Îmi venea acasă de la ora de Religie cu desene cu Superman, Batman şi cu tigrul din Cartea Junglei. Deci nu ne-am îngrijorat“, a povestit tatăl elevului.

Lucrurile s-au schimbat însă în clasa a IV-a, când a fost schimbat profesorul. „Profesorul i-a spus la oră că părinţii care divorţează ajung în iad, iar soţia mea a divorţat de primul ei soţ. Atunci am zis că în anul următor nu mai are ce căuta la ora de Religie şi nu l-am mai lăsat să se ducă“, a mai arătat tatăl.

Iniţial nu au fost probleme fiindcă Religia nu era plasată în mijlocul orarului, ci la început, deci venea cu o oră mai târziu la şcoală. Anul acesta însă, Religia a fost mutată în mijlocul orarului, iar şcoala nu a oferit alternative de opţionale.

„La începutul anului şcolar, profesorul de Religie a intrat în clasă şi i-a întrebat pe copii cine nu face Religie. Au ridicat mâna trei. Iar profesorul le-a spus «bine, staţi jos, începem ora». Şi asta a fost, copilul meu a ajuns să asiste la oră, deşi nu este înscris. Dacă ar avea măcar un opţional pe care să-l facă în locul Religiei, de Matematică, de Engleză, orice, dar nu are.  Am vrea să aibă un opţional fiindcă aşa, el este discriminat la medie faţă de colegii lui care fac Religie şi au un 10 în plus şi asta ar putea conta mai încolo la admiterea la liceu. Noi nu vrem să ne lăsăm copilul nesupravegheat, dacă i se întâmplă ceva? Câteodată am senzaţia că sistemul încearcă să ne prostească, e o modalitate perfidă de a păstra Religia“, a spus bărbatul.

Părinţii care nu vor Religie trebuie să se înarmeze cu răbdare

Deşi 8% din elevii din România au refuzat în primăvară să se înscrie la Religie, multe şcoli nu iau nici acum în serios această opţiune, iar părinţii povestesc că întâmpină o sumedenie de dificultăţi când încearcă să-şi retragă de facto copiii de la studiul acestei discipline.

„Anul trecut, când am depus cerere să scot copilul de la ora de Religie, directoarea şcolii a încercat să mă convingă să nu fac acest lucru, iar când a văzut cererea pentru mutarea orei pe prima sau ultima poziţie în orar, s-a exprimat «Ce? Suntem pe tarla aici?». Apoi a zis că am avut noroc că ora a fost întâmplător fixată ultima din zi. Anul acesta am depus iarăşi cerere pentru fixarea orei, astfel încât copilul meu să nu fie nevoit să participe fără voie şi, deşi orarul nu a fost definitivat încă, ne-a dat asigurări că nu se va întâmpla acest lucru“, a povestit o altă mămică din Bucureşti.

Însă nu insistenţele unor reprezentanţi ai şcolii îi deranjează cel mai mult pe părinţi, ci lipsa unei soluţii efective pentru copiii care nu participă la ora de Religie. „Mi-a spus ce este imposibil să fixeze ora prima sau ultima în orar, iar copilul, în acel interval, să stea la oră sau sa fie în grija învăţătoarei sau să facă «ce vrea». Am rugat-o frumos să ne dea acest răspuns şi în scris“, a adăugat mămica.