MENIU

Primul schimb de militari morți Rusia-Ucraina. 210 cadavre ale luptătorilor din Azovstal, la morgă - Detalii cutremurătoare

Primul schimb de militari morți Rusia-Ucraina. 210 cadavre ale luptătorilor din Azovstal, la morgă

Primul schimb de militari morți a avut loc între Ucraina și Rusia. Peste 200 de cadavre ale soldaților ucraineni au ajuns la Kiev. Majoritatea sunt ale „apărătorilor Mariupol”, care au rezistat eroic asediului rușilor la Azovstal.

Cadavrele a 210 soldați ucraineni au fost repatriate de Ucraina, a anunțat marți Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina. Cadavrele au fost recuperate din ruinele fostului combinat de la Azovstal, bombardat intens de ruși, și după refugierea aici a civililor și a militarilor ucraineni - pușcașii din brigada 36 și luptătorii din regimentul Azov.

Acestea au ajuns la Kiev după ce Ucraina și Rusia au efectuat un prim schimb de militari decedați ca parte a acordului care a pus capăt asediului sângeros de două luni al orașului-port Mariupol, potrivit CNN

Guvernul ucrainean a anunțat că aproximativ o treime din cadavrele predate de Rusia sunt ale membrilor regimentului Azov. Experții criminaliști examinează cadavrele și efectuează analize ADN pentru a le determina identitățile.

Cei de la morga centrală din Kiev au început marți să examineze conținutul sacilor de cadavre care conțin rămășițele în descompunere ale soldaților ucraineni uciși. Aceștia trebuie să identifice cadavrele soldaților morți.

Lucrătorii de la morga din Kiev caută orice document printre lucrurile și hainele celor decedați, pentru a le putea împărți în pungi speciale, cu lucrurile personale ale fiecărui soldat, relatează CNN

Acesta este doar începutul unui lung proces de identificare. Unele din aceste cadavre ale militarilor ucraineni trimise de ruși nu au niciun act de identificare, astfel că este necesară analiza ADN. Astfel că prelevarea de probe ADN poate dura o lună, poate și mai mult, pentru a afla cui aparțin rămășițele umane. Și numai după aceea militarii vor putea ajunge la familiile lor pentru a fi înmormântați cum se cuvine.

Majoritatea cadavrelor returnate în Ucraina în acest prim schimb de militari morți cu Rusia sunt cele ale „apărătorilor eroici ai Azovstalului”, soldații ucraineni de la uriasa fabrică de oțel Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al apărării Ucrainei din orașul-port din sudul Ucrainei, înainte ca acesta să cadă în mâinile Rusiei și ale forțelor separatiste proruse.

„Procesul de returnare a cadavrelor apărătorilor căzuți ai Mariupolului este în desfășurare”, datorită eforturilor personalului de coordonare POW.

„Toți soldații căzuți trebuie să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina. Și fiecare dintre ei va fi condus în ultima călătorie cu onoruri datorate eroilor”, se arată în comunicatul organismului de coordonare a prizonierilor de război (POW).

În același comunicat se precizează că demersurile continuă pentru a aduce acasă „toți apărătorii ucraineni capturați”.

Personalul de coordonare din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, face demersuri pentru repatrierea cadavrelor tuturor decedaților.

De asemenea se fac demersuri și pentru repatrierea a încă aproximativ 2.500 de prizonieri de război despre care se crede că sunt ținuți în custodia forțelor ruse sau a forțelor proruse, mai notează CNN.

Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia deţine prizonieri de război peste 2.500 de soldaţi ucraineni din Azovstal.

„Deși se știe puțin despre starea lor, primul obiectiv al Ucrainei în ceea ce privește soldații a fost atins: aceștia au putut să părăsească fabrica în viață. Acum urmează al doilea (obiectiv - n.red.) - să-i aducem în viață acasă”, a spus Zelenski, potrivit NYT.