PRIMUL CUVÂNT UNIVERSAL studiat de cercetători. Îl AUZI MEREU, dar nu TE-AI FI GÂNDIT LA EL
O nouă cercetare de la Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică acordă o mare atenţie unui cuvânt nu doar ignorat în cercetare, ci şi considerat o marcă a vorbitorilor mai puţin cultivaţi: celebra interjecţie “ha?” / “hă?”, pe care o putem auzi extrem de frecvent în contexte în care unul din interlocutori nu a înţeles foarte clar mesajul.
Specialiştii spun că acest cuvânt se regăseşte într-un număr impresionant de limbi şi afirmă că este primul “cuvânt universal” pe care îl studiază, scrie totb.ro.
Lingviştii au analizat înregistrări din zece limbi extrem de diferite, de la spaniolă, la chineză, islandeză, până la ghaneză, observând că în toate acestea există variabile ale celebrului “ha?” (cunoscut, în engleză, ca “huh?”).
Nu este, desigur, singurul cuvânt comun mai multor limbi, însă se remarcă prin prezenţa în familii lingvistice extrem de extinse, fără să ţină cont de rădăcinile comune ale limbilor.
Acest lucru este demonstrat şi de similarităţile de vorbire şi de scriere observate în alte 21 de limbi analizate, unde cuvântul "ha?” apare în aceleaşi contexte.
Argumentul invocat de cerectători pentru care “ha?” este un cuvânt şi nu o simplă interjecţie, face apel la diferite aspecte: la faptul că un cuvânt este învăţat, că urmează anumite reguli lingvistice, în funcţie de limba de referinţă ş.a.m.d.
Citeşte mai mult pe totb.ro.