MENIU

Primii demiși pentru atrocitățile din căminele morții: Premierul Ciolacu a demis 6 responsabili în scandalul ce a îngrozit România

Primele măsuri în scandalul căminelor groazei au fost luate luni de premierul Marcel Ciolacu. Au fost DEMIȘI 6 responsabili după ororile din casele de bătrâni din județul Ilfov.

Primii demiși pentru atrocitățile din căminele grozei au fost anunțați de premierul Marcel Ciolacu, Măsurile luate de premier vin la aproape o săpămână de la descoperirile cumplite în urma descinderilor la cele trei cămine de bătrâni din județul Ilfov. .

Premierul l-a destituit din funcție pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu. Acesta avea rang de secretar de stat.

Marcel Ciolacu a semnat ordinul prin care este destituită din funcție Adela Crăciun, care avea rang de subsecretar de stat și era vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Deciziile primului ministru au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

A fost demis și directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), Cristina Elena Anton. 

În cazul AJPIS Ilfov, s-a  constituit o comisie de disciplină care analizează modul în care au gestionat cazul azilelor de bătrâni.

Potrivit surselor Realitatea PLUS, sunt vizați de demiteri și trei șefi din Poliție, de pe raza localităților unde se aflau căminele: Voluntari, Afumați, Ilfov.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsuri încă de duminică, după o întâlnire la guvern cu mai mulți miniștri pe tema „căminelor morții”, în care erau torturați bătrâni și persoane cu dizabilități.

Șeful guvernul a anunțat că toate centrele pentru copii, persoane vârstince sau cu dizabilități, de stat sau private, vor fi verificate și reanalizate toate autorizațiile iar termenul va fi foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecților.

„Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste Azile ale Groazei. Iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată că avem de-a face cu o problemă de fond, de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul.

La fel ca dvs, am văzut infractori, sunt peste tot în lume. Dar asemenea ticăloși, asemene cruzime, oameni dezumanizați total, cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva.

La fel, să vedem funcționari publici complici, care în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși.

Avem trei priorități: toate centrele pentru copii, persoane vârstince sau cu dizabilități, de stat sau private, trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecților.

În al doilea arând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au fost supuse aceste persoane, le-au furat și bunurile, și casele, și pensiile.

Complexitatea infracțiunilor este una care depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul justiției ca soluționarea acestor cauze să fie o prioritate.

În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către  BOR și la ONG-uri care activează în domeniul social. Avem nevoie de ajutorul dvs pe tot ce ține de latura socială, asistență. Faptele petrecute în aceste aziluri ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane, pe care nu le pot numi oameni.

Ministerul Muncii începând de luni va sta de vorbă cu toți reprezentanții cultelor, ong-uri, pentru acorduri pentru implicarea în această activitate. Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulțime de instituții de control care își pasează vina. Trebuie regândit tot sistemul de autorizare și control, de la autorizare, monitorizare și control.

Cine autorizează, cine monitorizeză, intervale și proceduri clare. Cine verifică și ce verifică.

Vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ, să nu mai existe portițe pentru nimeni. Cine are de făcut o treabă să o facă, cine nu-și face treaba să răspundă. Cine nu înțelege să-și facă treaba să plece acasă.

Nu mai vreau fugă de responsabilitate, vreau un sistem coerent cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim de cele mai vulnerabile persoane: copii, bătrâni și persoane cu dizabilități.

Sunt ferm covins că în următoarea sesiune, împreună cu toți partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens.”, a declarat, duminică, 9 iulie, premierul Marcel Ciolacu.

Marți, 4 iulie, 31 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

Procurorii DIICOT au anunţat, pe 5 iulie, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.

”24 de inculpaţi au fost reţinuţi, iar faţă de doi s-a dispus măsura controlului judiciar”, a anunţat, DIICOT legat de cazul care vizează exploatarea persoanelor cu dizabilităţi sau vulnerabile.