MENIU

Primarul din Lupeni, Cornel Resmeriță, arestat preventiv în dosarul Gala Bute

Primarul din Lupeni, Cornel Resmeriță, a fost arestat preventiv, marți după-amiaza, de către procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu, în dosarul Gala Bute. Edilul se afla în arest la domiciliu, din 4 februarie, în urma unei decizii a Tribunalului București, transmite Realitatea TV.

Inițial, edilul a fost prezentat, în fața instanței, cu propunerea de arestare preventivă, însă magistrații au decis ca acesta să fie arestat la domiciliu, informează Ziare.com.

Resmeriță a fost audiat timp de mai multe ore la sediul DNA, pe 2 februarie, când procurorii l-au reținut pentru 24 de ore.

Primarul din Lupeni este a treia persoană, arestată în dosarul Gala Bute, pe lângă fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, și fostul secretar general în Ministerul Turismului, Gheorghe Nastasia.
DNA a precizat, în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale că, pe data de 11 noiembrie 2011, municipalitatea Lupeni, județul Hunedoara, a atribuit societății Termogaz Company un contract în valoare de 10,8 milioane de lei, finanțat cu fonduri ale Ministerului Turismului, "având ca obiect actualizarea proiectului tehnic și executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a stațiunii turistice Straja".

Mai exact, primarul orașului Lupeni, Cornel Resmeriță, împreună cu șeful biroului de achiziții și investiții al administrației locale, a atribuit contractul fără licitație publică și a supraevaluat, cu intenție, valoarea contractului, deși cunoștea că valoarea reală a lucrărilor era de 8,3 milioane de lei, așa cum rezulta din proiectul tehnic pe care municipalitatea îl realizase ulterior.

Potrivit anchetatorilor, diferența de 2,5 milioane de lei reprezintă prejudiciul pentru partea vătămată, respectiv municipiul Lupeni. Cea mai mare parte a sumei, respectiv 8,1 milioane de lei, a fost achitată pe dată de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate de minister, în regim de urgență, iar trei milioane de lei din această suma a fost transferată către Europlus Computers, pentru acoperirea unui credit bancar, contractat pentru organizarea Galei Bute.

Diferența până la valoarea integrală a contractului a fost achitată, în mai multe tranșe, până la data de 19 septembrie 2013.

Mai multe pe Ziare.com.