MENIU

Primarul din Botoşani, denunţat la DNA de soţul candidatei care ar fi primit subiectele la concurs. Femeia i-ar fi amantă

Primarul din Botoşani, denunţat la DNA de soţul candidatei care ar fi primit subiectele la concurs. Femeia i-ar fi amantă

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, ar fi fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie de soţul candidatei căreia i-a fost dată lista cu subiectele propuse pentru un post în primărie şi cu care edilul ar fi fost în "relaţii apropiate".

Primarul Andrei Cosmin a fost plasat sub control judiciar, vineri. Biroul său din primărie a fost sigilat de ofițerii Direcției Generale Anticorupție. Potrivit unor surse, edilul și-ar fi angajat amanta în primăria pe care o conduce. Acesta a ajuns la audieri la sediul DNA Suceava.

Anchetatorii arată în ordonanţă că, din primele verificări, a rezultat că soţul candidatei a intrat în posesia înscrisurilor conţinând variantele de subiect ce îi fuseseră furnizate soţiei sale, cu o zi înainte de susţinerea examenului, înscrisurile aflându-se în incinta locuinţei celor doi soţi.

"Potrivit procesului-verbal din data de 25 ianuarie, ofiţerul de poliţie judiciară delegat în cauză a luat legătura, telefonic, cu numitul Cristian-Maricel Hriţcu, care i-a precizat faptul că în prezent se află la muncă în Italia, fiind şofer pe TIR şi că deţine nişte înscrisuri reprezentând subiectele la examenul din 26 august 2021 susţinut de soţia sa Cristina-Geanina Hriţcu pentru ocuparea unui post la Direcţia Taxe şi Impozite Locale Botoşani. Aceste înscrisuri le are de la soţia sa, care le-a primit în vara anului 2021 şi pe care le-a adus la imobilul reprezentând domiciliul conjugal, înscrisuri pe care, ulterior, Cristian-Maricel Hriţcu le-a luat şi le-a depozitat într-un imobil din municipiul Botoşani la care are acces prietenul său", se menţionează în document.

Conform ordonanţei, candidata a recunoscut că ar fi primit subiectele de la edilul municipiului Botoşani.

"Fiind audiată în data de 25 ianuarie, martora Cristina-Geanina Hriţcu a confirmat primirea variantelor de subiecte propuse de membrii comisiei de concurs din 26 august 2021, cu o zi înaintea susţinerii examenului, respectiv în data de 25 august 2021, direct de la primarul municipiului Botoşani, Cosmin-Ionuţ Andrei, cu care martora se afla în relaţii apropiate. Martora a precizat că în vara anului 2021 a purtat discuţii cu primarul municipiului Botoşani, Cosmin-Ionuţ Andrei, referitoare la posibilitatea ocupării unuia dintre cele trei posturi scoase la concurs în cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe, unitate aflată în subordinea primăriei. Martora i-a transmis primarului faptul că ar ajuta-o dacă materialul de învăţare s-a restrânge la anumite variante de subiecte. În acest context, chiar înainte de ziua susţinerii concursului, primarul Cosmin-Ionuţ Andrei i-a dat nişte înscrisuri tehnoredactate conţinând variantele de subiecte ce urmau a fi date la concurs, sens în care s-a întâlnit cu acesta, în oraşul Botoşani, într-un loc stabilit de cei doi. (...) Martora arată că ulterior a rătăcit prin casă înscrisurile pe care le-a primit de la primarul Cosmin-Ionuţ Andrei reprezentând variantele de subiecte, acestea fiind găsite, apoi, de către soţul ei, care în vara anului 2023 i-a confirmat că înscrisurile se află la el, în păstrare", arată procurorii. 

Primarul de la Botoșani s-a autosupendat din toate funcțiile deținute în partid după ce procurorii l-au pus sub control judiciar

Primarul din Botoșani a fost plasat sub control judiciar, vineri. Au fost percheziții la Primăria Botoșani, iar biroul edilului a fost sigilat. Potrivit surselor noastre, DNA îl acuză pe edilul PSD Andrei Cosmin că și-ar fi angajat o apropiată. Totodată, acesta este cel mai sărac primar din România în acte: nu are bani, casă, conturi, însă dă bani cu împrumut. În paralel, sunt audieri și la DNA Suceava, șefa PSD Botoșani, Doina Federovici, asistă la percheziția informatică, în dosarul care îi vizează pe angajații ei. 

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 124/VIII/3 din  2 februarie 2024,  procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 02 februarie 2024, a inculpatului:
     
ANDREI COSMIN-IONUȚ, primar al municipiului Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În data de 25 august 2021, inculpatul Andrei Cosmin-Ionuț, în calitate de primar al municipiului Botoșani, ar fi remis lista cu subiectele propuse de către membrii comisiei, unei candidate la postul de „consilier clasa I, grad profesional superior” scos la concurs de instituția pe care o conducea. 
Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 august 2021, persoana respectivă ar fi promovat concursul și ar fi ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv.
 
Inculpatului  Andrei Cosmin-Ionuț i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanța de judecată) și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
    
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a transmis DNA.