MENIU

Primăria Capitalei ar putea înființa o direcție de integritate împotriva faptelor de corupție

În Primăria Capitalei ar putea fi înființată o direcție de integritate, care urmează să coordoneze activitățile PMB pentru prevenirea și combaterea corupției și a abuzurilor profesionale, conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de marți a Consiliului General al Capitalei.

Direcția ar urma să aibă 25 de angajați, ceea ce ar însemna o creștere a numărul de posturi din aparatul de specialitate al Primarului General de la 1.085 la 1.110.

Direcția de integritate urmează să fie formată din: Serviciul analiza informațiilor și cooperare interinstituțională; Serviciul metodologii, studii și proiecții anticorupție/abuzuri profesionale; Serviciul de monitorizare/verificare a activități structurilor din cadrul PMB și subordonate.

Direcția de integritate va avea datoria de a coordona metodologic, a îndruma serviciile din subordine și supraveghea implementarea managementului riscurilor de corupție de către compartimentele de specialitate din cadrul PMB și al serviciilor și instituțiilor publice de interes local al Municipiului București.

De asemenea, va întocmi periodic raportări și informări cu privire la incidente legate de eventuale fapte de corupție și încălcare a integrității profesionale, declanșând acțiuni în vederea înlăturării acestora. Direcția va propune primarului general sesizarea organelor competente, pentru activitățile ce intră în sfera de competență a direcției. De asemenea, Direcția de integritate va avea dreptul de a solicita informații și documente, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Serviciul analiza informațiilor va avea printre atribuții înființarea unui call center, unde cetățenii vor putea sesiza fapte de corupție, datele urmând să fie centralizate și puse la dispoziția primarului general. Același serviciu va analiza și verifica datele și informațiile referitoare la potențiale conflicte de interese și stări de incompatibilitate în care se află personalul PMB și al serviciilor și instituțiilor publice de interes local al Municipiului București.

Serviciul metodologii, studii și proiecții anticorupție va desfășura activități de instruire anticorupție adresate în special personalului nou încadrat în PMB, celui care activează în domenii expuse în mod deosebit riscurilor de corupție, precum și personalului cu funcții de conducere. Întregul personal al PMB și al instituțiilor și serviciilor publice de interes local va avea obligația de a participa cel puțin o dată pe an la astfel de activități de instruire.

Serviciul de monitorizare va urmări și analiza: contactele frecvente cu exteriorul instituției; gestionarea fondurilor externe ori a programelor/proiectelor; gestionarea mijloacelor financiare; achiziționarea/ gestionarea de bunuri, servicii și lucrări; activitățile de recrutare a personalului și de eliberarea a unor documente.

Mai multe articole despre:
Primăria Capitalei Gabriela Firea