Prima româncă beatificată de Vatican. ZI ISTORICĂ pentru țara noastră
Veronica Antal este prima româncă beatificată de Biserica Catolică. Evenimentul fără precedent are loc sâmbătă, 22 septembrie, în județul Neamț. Ceremonialul consfințește faptul că românca va trece în rândul fericiților Bisericii Catolice.
Veronica Antal din județul Neamț a trăit o viață dedicată credinței. A murit la doar 23 de ani, ucisă în mod barbar, de un localnic care a încercat să o violeze. Veronica Antal nu a dorit să renunțe la neprihănirea ei și s-a luptat până la ultima suflare. Tocmai sacrificiul ei a făcut-o să nu fie uitată de comunitate.
Pentru localnicii din satul Nisiporeşti, comuna Boteşti, acolo unde a trăit Veronica Antal, vestea este o confirmare oficială a unei sfinte, iubite de ei toți, supranumită "Crinul Însângerat".
Beatificarea, sau declararea unei persoane "preafericite", reprezintă recunoaşterea acordată de către Biserica Catolică intrării unei persoane decedate în Rai.
Beatificarea este al treilea din cei patru paşi din cadrul procesului de canonizare (recunoaşterea sfinţeniei unei persoane în Biserica Catolică).
De la reforma Bisericii Catolice din 1983, pentru beatificare este necesară dovedirea unui miracol săvârşit de persoana respectivă, deşi această regulă nu se aplică în cazul celor care au murit ca martiri. Sfinţenia lor este deja evidentă, întrcât ei îşi pierd viaţa pentru credinţa lor religioasă.
Decizia istorică a fost luată la Vatican în luna ianuarie, iar Ceremonia de Beatificare a avut loc azi. Papa Francisc a semnat actul prin care Veronica Antal urma să fie beatificată. Recunoașterea vine la capătul unui proces care a durat 14 ani.
„Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal (1935-1958), al cărei martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi ridicată la cinstea altarelor sâmbătă, 22 septembrie 2018, ora 11.00, la Nisiporeşti (Neamţ), în cadrul unei sfinte Liturghii solemne", a anunţat pr. Cornel Cadar, din cadrul Episcopiei Roman-Catolice Iaşi.
"Procesul de beatificare a început în 25 noiembrie 2003. S-a constituit un tribunal, aşa cum prevăd normele pentru cauzele sfinţilor din Biserica Catolică, o comisie care a adunat mărturii de la persoanele care au cunoscut-o sau au auzit vorbindu-se despre dânsa", a spus Damian Gheorghe-Pătrașcu, preot, Ordinul Fraților Minori Conventuali.
Documentele au fost trimise la Vatican și au intrat într-o nouă etapă de analiză. Procesul s-a încheiat la mijlocul lunii ianuarie 2018, când Papa Francisc a autorizat publicarea Decretului pentru beatificare, recunoscând astfel că Veronica Antal a avut o moarte de martir.
La sărbătoare au fost prezenţi ÎPS Miguel Maury Buendía - nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Petru Gherghel - episcop de Iaşi, ÎPS Ioan Robu - arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, pr. Marco Tasca - ministru general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, pr. Teofil Petrişor - ministru provincial, episcopi din ţară şi din străinătate, autorităţi civile şi un mare număr de credincioşi veniţi din parohiile din Moldova.
În faţa altarului, au fost, de asemenea, prezenţi fratele şi sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert.
Rămăşiţele Veronicăi Antal se află acum în cripta din biserica parohială a satului Nisiporeşti, după ce au fost exhumate din cimitirul localităţii, în aprilie 2018.