MENIU

PRIMA pastilă anti-Covid, la un pas de aprobare. Cât de eficient este Molnupiravir împotriva formelor severe ale bolii

Medicament antiviral împotriva Covid

Compania farmaceutică americană Merck a depus luni la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) cererea de autorizare în regim de urgenţă a medicamentului său anti-Covid. Astfel, Molnupiravir ar putea deveni prima pastilă împotriva acestei boli, potrivit CNN.

Medicamentul produs de Merk se administrează pe cale orală. 

Potrivit studiilor, medicamentul reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii Covid-19. 

La studiu, realizat împreună cu Ridgeback Biotherapeutics, au participat pacienți cu forme uşoare până la moderate de Covid-19 şi cel puţin un factor de risc agravant.

Peste 770 de pacienți au primit tratamentul cinci zile de la primele simptome, iar rata de spitalizare în rândul acestora a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% în cazul celor care au primit un placebo. În plus, în rândul celor care au primit tratamentul nu s-a înregistrat niciun deces, în timp ce în al doilea grup de studiu au fost raportate opt. 

Pentru că rezultatele au fost convingătoare, un comitet independent de monitorizare a datelor, în consultare cu FDA, a oprit studiul clinic înainte de finalizare. 

”Consecinţele cumplite ale acestei pandemii ne determină să acţionăm cu o urgenţă fără precedent, şi asta au făcut echipele noastre prin depunerea acestei solicitări de autorizare a Molnupiravir de către FDA”, a declarat directorul executiv al Merck, Robert Davis.

Compania a mai anunțat că lucrează cu agenţiile de reglementare din toată lumea pentru a depune cereri de utilizare de urgenţă sau autorizaţii de introducere pe piaţă în următoarele luni a medicamentului. 

Micile capsule maro trebuie luate de două ori pe zi, timp de cinci zile. Compania anticipează că va produce 10 milioane de seturi de tratament până la sfârșitul anului.