MENIU

"Prima Maşină", un eşec total. De ce nu funcţionează programul

Doar 70 de autoturisme s-au cumpărat prin programul "Prima Maşină"! Şoferii fug de "ajutorul" de la stat din cauza birocraţiei prea mari, a perioadei lungi de aşteptare şi a dobânzii care nu este deloc avantajoasă.

 

 

Din aprilie 2015, adică de la demararea programului şi până în prezent, şoferii români au cumpărat doar 70 de maşini. Adică din 350 de milioane de lei, cât este plafonul pentru acest an, până acum Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat garanţii totale de 1,18 milioane de lei. Potrivit gandul.info, presupunând că actualul ritm de acordare a garanţiilor se va menţine, până la sfârşitul anului se vor utiliza doar 2,36 milioane de lei, adică 0,67% din toţi banii alocaţi.

Dealerii auto se plâng de birocraţia excesivă. Ei reclamă faptul că, în cadrul programului, clientul este constrâns să aleagă un asigurator din cei agreaţi de bancă pentru a-şi face o poliţă Casco fără franşiză. La produsul similar oferit de bancă, clientului i se permite să aleagă orice asigurator din  piaţă, iar încheierea unui Casco nu este obligatorie, ci este doar recomandată. De asemenea, un alt dezavantaj al programului Prima Maşină este perioada lungă până la aprobarea garanţiei.

În plus, unele dintre băncile comerciale înscrise în program şi-au pus la punct produse similare prin care cei interesaţi îşi pot lua maşină, în 2-3 zile, cu o rată mai mare cu doar 20 de lei faţă de programul Prima Maşină.

În replică, reprezentanţii FNGCIMM neagă că dosarele ar sta la ei o lună, ci doar patru zile, atât cât se prevede în legislaţie. Oficialii transmit că "toate dosarele corect şi complet întocmite care au fost transmise fondului au fost aprobate în circa patru zile, conform termenului prevăzut în procedura de acordare a acestui tip de garanţie. Totuşi, reprezentanţii Fondului de Garantare admit că vor să cheme băncile pentru o discuţie despre program. 

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Economiei consideră că "este prematură" evaluarea rezultatelor programului. Ei invocă faptul că acesta a început abia la începutul lunii aprilie. De asemenea, Ministerul analizează “propuneri de stimulare a programului” venite din partea producătorilor auto.

Până la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Programului Prima Maşină au fost acordate 70 de garanţii, în valoare totală de peste 1,18 milioane de lei. Valoarea medie a garanţiei acordate în cadrul programului este de circa 17.000 lei. Cei mai mulţi beneficiari sunt din Capitală şi din judeţele Prahova, Braşov, Argeş şi Ilfov.

Până în prezent, in cadrul programului au fost achiziţionate autoturisme Dacia, Renault, Hyundai, Opel, Toyota, Mitsubishi, Ford, Kia, Nissan şi Volkswagen. În timp ce autoturismele marca Dacia conduc detaşat în topul preferinţelor beneficiarilor. Chiar premierul Victor Ponta declara, în octombrie anul trecut, că şi-ar dori ca beneficiarii programului "Prima Maşină" să opteze pentru un autoturism fabricat în România.

Potrivit Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, persoanele fizice pot achiziţiona o maşină nouă prin contractarea de credite garantate de stat în procent de maximum 50%, costul finanţării având o marjă maximă de 3% peste indicele ROBOR la 6 luni (ROBOR 6M).

Pot beneficia de program persoanele care la data solicitării creditului au vârsta minimă de 18 ani şi care nu au mai deţinut în proprietate un autoturism nou, nu înregistreză restanţe la plata altor credite bancare şi nu au obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat.


De asemenea, ei trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie al autoturismului, care va fi asigurat printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, pe toată durata de valabilitate a garanţiei. Autoturismul cumpărat prin program trebuie să fie Euro 5, iar preţul de achiziţie nu depăşeşte 50.000 de lei , la care se adaugă TVA, după caz. Împrumuturile vor reprezenta maxim 95% din preţul de achiziţie al maşinii cu TVA.