MENIU

Prima DECIZIE a lui Lucian Bode ca ministru interimar la Justiție: Suspendarea procedurii de numire a procurorilor-șefi

Prima DECIZIE a lui Lucian Bode ca ministru interimar la Justiție

Ministrul interimar PNL al Justiției a anunțat că oprește procedura de numire a noilor șefi la DIICOT și DNA. Fostul ministru Stelian Ion a avertizat deja de miercuri seară, de la anunțul revocării sale, că aceasta ar fi miza ascunsă a demiterii sale.

Lucian Bode a anunțat că procedura de numire a procurorilor-șefi „se suspendă până în momentu lin care un ministru, peste 3 zile, 15 zile sau 45 de zile este instalat aici și isi va exprima punctu lde vedere. A contina procedura, a opri procedura, a relua procedura este responsabilitatea celui care va veni dupa mine aici”, a declarat ministrul interimar la Justiție, la preluarea mandatului, joi seară.

Întrebat de jurnaliști de ce a luat această decizie și dacă s-a consultat în acest sens premierul Cîțu, Bode a răspuns că se consultă cu primul ministru în toate deciziile.

„Aici este una foarte clară de oportunitate și moralitate. Cum ar fi ca un ministru interimar, după câteva zile să se așeze în capul mesei, să conducă audierile și să trimită o listă, după avizul CSM evident, către președintele Klaus Iohannis. Eu consider că nu este corect și în consecință procedez așa cum consier eu că este corect”, a mai explicat Lucian Bode.

Stelian Ion l-a acuzat miercuri pe premierul Florin Cîțu că decizia de revocare are ”o miză nevăzută”Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion pe Facebook. 

Stelian Ion, după ce a fost demis: Premierul și-a semnat propria plecare. Care este ”miza nevăzută” a revocării sale

Precizările lui Lucian Bode au venit după ce a anunțat care sunt urgențele în timpul interimatului său la Justiție. 

„Am văzut astăzi dezbaterile din spațiul public pentu ocuparea funcțiilor la vârful parchetelor. Sunt adeptul concursurilor transparente care să fie câștigate de persoane bine pregătite profesional. Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, o politică crucială pentru buna funcționare a acestei instituții. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din minister, în specia Direcției de Resurse Umane un punct de vedere și sunt convins că în cel mai scurt timp structurile de specialitate ale Ministerului Justiției vor publica un anunt în acest sens”, a declarat Bode în conferința de presă de la preluarea funcției de ministru interimar al Justiției.