MENIU

Președintele Klaus Iohannis, apel la români să se vaccineze: ”Revenirea la normalitate este din ce în ce mai aproape”

Președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, marți, apelul către români să se vaccineze împotriva Covid-19 și să respecte cu strictețe măsurile de protecție în minicavanța de Paște și 1 mai. Șeful statului a vorbit și despre certificatul de vaccinare, tensiunile de la Marea Neagră și Planul Național de Redresare și Reziliență. 

”De Paște ne dorim cu toții să fim alături de cei dragi. În noaptea de Înviere, restricțiile de circulație vor fi ridicate. Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine, am văzut acest lucru și de Florii, astfel încât să se nu expună nimeni unor riscuri inutile.

Esența credinței creștine este iubirea aproapelui. Este deja al doilea an în care sărbătorile pascale ne găsesc în această situație dificilă provocată de pandemie. De data asta, veștile sunt pozitive. Acest lucru se datorează, evident, imunizării prin vaccinare. Avem exemplul țărilor care au reușit să vaccineze o proporție semnificativă din populație.

Pandemia încă nu a dispărut. Cazurile grave de la ATI ne arată clar că se impune să rămânem la fel de vigilenți. Știu că este greu, dar revenirea la normalitate este din ce în ce mai aproape. Vaccinarea este singura cale de a pune capăt acestei pandemii și de a ne recâștiga dreptul la o viață normală”, a spus Iohannis. 

Despre certificatul de vaccinare, președintele a declarat că nu trebuie folosit în scopuri discriminatorii sau pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Potrivit acestuia, cetățenii europeni nu pot fi „împărțiți în două categorii”, cei care să meargă în concediu în alte țări și cei care să stea acasă.
”Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea”, a explicat Iohannis. 

Potrivit Șefului statului, certificatul de vaccinare european va putea fi folosit în scopuri medicale, pentru a demonstra că ne-am imunizat, că am trecut prin boală sau că avem un test Covid-19 negativ, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm în carantină în țările europene unde acest lucru este impus persoanelor nevaccinate.

”Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, ați făcut testul și nu sunteți pozitiv sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină, este un lucru destul de important”, a mai adăugat Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre situația din zona Mării Negre, discutată în ședința CSAT. 
”Faptul că s-a încheiat exercițiul miliar al Federației ruse duce la o oarecare detensionare. În același timp am aflat că foarte mult material adus acolo rămâne prepoziționat. Este nevoie în continuare de foarte multe eforturi diplomatice și le vom face. 
Este imposibil de spus ce va face Federația Rusă în continuare. Știm că se pregătește un mare exercițiu militar în toamna acestui an și sper ca prin măsurile care se vor lua să se detensioneze situația în zona Mării Negre.

Speța diplomatului nu are nicio legătură cu tensiunile din zona Mării Negre”, a spus Iohannis.

Luni, autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a adjunctului ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, pentru spionaj. Acesta ar fi încercat să racoleze oficiali guvernamentali de la care să afle informații despre securitatea țării noastre și a NATO. 

Despre PNRR, Iohannis a dat asigurări că România va avea un plan foarte bun, realist și finanțabil.
”Din informațiile mele, până la acest moment, o singură țară a depus planul - Portugalia, care deține și președinția rotativă. Majoritatea statelor europene lucrează în continuare la plan, împreună cu Comisia Europeană. Este o procedură complicată pentru că nu a existat până acum un astfel de plan.
Vom avea negocieri în mai multe etape. Vom avea până la sfârșitul lunii mai un plan foarte bun. Coaliția funcționează foarte bine. Termenul de sfârșit de aprilie a fost un termen orientativ. Important nu este să îl depunem repede, ci să fie un plan realist, acceptat de Comisie și finanțabil. Șansele sunt de 100%, nu e niciun semn de întrebare. Poveștile vehiculate din partea opoziției sunt doar povești pentru că dumnealor sunt în opoziție. Nu există varianta ca planul să fie respins. Nu e ca la examenul de BAC, e un plan național, nu o jucărică politică”, a explicat Președintele. 

Citește și: ”Florin Cîțu merge la Bruxelles pentru negocieri legate de PNRR. Anunțul, făcut de președintele Klaus Iohannis”

Marți, Membrii CSAT au discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România, precum şi încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan. Un subiect de discuție a fost și expulzarea spionului rus din România. 

Citește și: ”Decizie de ultimă oră a CSAT: Autoritățile române rămân vigilente și continuă să monitorizeze această mobilizare nejustificată din jurul Ucrainei”