MENIU

Președintele Italiei: „Îmi doresc ca Italia să ceară Consiliului European să aprobe intrarea României pe deplin în spațiul Schengen”

Iohannis alături se Sergio Matarella la Palatul Cotroceni. Foto/Președinția

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului statului român.

Declarații ale celor doi șefi de stat

„Cifrele pentru anul trecut indică schimburi bilaterale care au atins deja 20 de miliarde de euro.

Am abordat în cadrul discuțiilor consolidarea familiei noastre comune europene și cât de semnificativă rămâne planificarea agendei strategice pentru perioada următoare.

Prezența importantă la vot la alegerile europene reflectă interesul cetățenilor.

Dacă UE va potența principiile coeziunii și solidarității interne rolul său va crește.

Apreciem rolul Italiei în Poliția aeriană NATO în România.

Vom continua să lucrăm împreună cu Italia și toți aliații pentru întărirea rolului NATO de prevenire a oricărui război, prin consolidarea pe flancul estic și sudic.

Mă bucură faptul că împreună susținem concret parcursul R Moldova de aderare la UE. R Moldova e partenerul nostru cel mai afectat de război și trebuie să ne asigurăm că îi acordăm tot sprijinul de care are nevoie.

 

Sergio Mattarella:

Situația geopolitică s-a schimbat radical de când ne-am văzut ultima oară aici, acum opt ani.

Am constatat o deplină convergență de idei.

România este pentru Italia un partener extrem de important.

Îmi doresc ca Italia să ceară ca Consiliul European să aprobe intrarea României pe deplin în spațiul Schengen.

 

Relațiile noastre bilaterale sunt excelente pe toate planurile.

În Italia se află o comunitate numeroasă de români care contribuie la viața noastră.

În România se află multe firme italiene.

Sperăm ca schimburile comerciale bilaterale să crească și mai mult.

Este indispensabilă extinderea UE și antrenarea țărilor candidate. Am fost ieri în R Moldova și am reafirmat sprijinul față de R Moldova pe parcursul integrării europene.

 

UE trebuie să fie mai rapidă în luarea deciziilor, pentru că lumea nu așteaptă.

Am abordat tema securității. Suntem țări membre NATO și avem încredere în Alianță. De aceea ne gândim că o apărare comună europeană este necesară pentru a consolida pilonul european în NATO.

145 de ani de relații bilaterale

Vizita oficială reprezintă o continuare a dialogului la cel mai înalt nivel, marcat de momentul istoric al vizitei de stat pe care Președintele României a efectuat-o în Republica Italiană în 2018, prima după 45 de ani, dar și de a treia ședință comună de guvern româno-italiană, desfășurată la Roma, în perioada 14-15 februarie 2024.

În 2024, România și Italia aniversează 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, precum și 60 de ani de la ridicarea relațiilor la nivel de Ambasadă, date semnificative pentru parcursul ascendent al dialogului bilateral.

În contextul relațiilor excelente dintre România și Italia, bazate pe o legătură solidă, vizita oficială la București reconfirmă importanța Parteneriatului Strategic Consolidat, dinamismul multiplelor domenii de cooperare bilaterală, aportul la viața socială și economică a comunității românești din Italia și a celei italiene din România, precum și abordările comune în forurile europene, euroatlantice și internaționale. Cei doi șefi de stat vor discuta și aspecte privind evoluțiile europene și globale, cu accent pe Agenda Strategică a UE și situația de securitate.