Președintele APC: Producătorul trebuie să dispară dacă nu se adaptează la comportamentul de consum
Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, Costel Stanciu, a fost invitatului lui Costi Rogozanu la o nouă ediție ”Realitatea pe net”, unde a vorbit despre alimentele periculoase care ajung în farfuriile românilor. Acesta este de părere că producătorii și instituțiile abilitate să asigure siguranța consumatorilor nu fac nimic în acest sens. Astfel că noi, consumatorii, suntem în măsură să-i eliminăm de pe piață pe acei producători care adaugă în produsele lor aditivi și conservanți alimentari.
Costel Stanciu a mărturisit că în ceea ce privește protecția consumatorilor din România nu s-a schimbat nimic. Prodătorii continuă, spre exemplu, să adauge aditivi în pâine, un aliment pe care toți românii îl consumă în fiecare zi. Potrivit acestuia, o pâine făcută doar după cele 4 ingrediente principale ar fi mai scumpă. ”Există o lipsă de măsură din partea profitului. Producătorii vor să câștige mai mult, iar ca să câștige adaosuri mari vin cu costuri de producție mici și folosesc componente de calitate inferioară (...) Făinurile nu sunt de calitate. Se folosesc aditivi precum L-cisteină, un compus organic ce se obține din părul de animale, margarină. Iar după cum știți, conservanții și coloranții nu sunt sănătoți”, a mărturisit președintele APC.
De asemenea, președintele APC a declarat că atâta timp când producătorul declară că produsele sale nu conțin conservanți și îndulcitori, atunci și el recunoaște că acești compuși nu sunt buni. Majoritatea creează alergii alimentare, care pot băga un consumator în șoc anafilactic. E foarte greu să se găsească componentele care nu se află pe etichetă, deoarece analizele care identifică anumite substanțe străine sunt foarte scumpe. ”Există o instituție a statului român care se află în subordinea Ministerului Agriculturii care nu face aceste determinări. Ea publică pe site-ul său numai articole în șimba engleză dar fără să specifice consumatorului care legume sau produse au fost nonconforme”, a mai specificat Stanciu.
”Aromele sintetice se găsesc aproape în toate produsele”, a mai adăugat Costel Stanciu. ”Produsele care se regăsesc pe piața noastră, o parte din ele se regăsesc și pe alte piețe. Acei consumatori din Germania, Italia sau Franța sunt mai educați. Ei singuri le-au eliminat prin simplul fapt că nu le-au cumparat. Ce nu se cumpără se elimină de pe piață”, a completat președintele APC, specificând că orice consumator poate elimina de pe piață consumatorul care adaugă în produsele sale aditivi și coloranți alimentari.
”Producătorul trebuie să dispară dacă nu schimbă rețeta, dacă nu se adaptează la comportamentul de consum al țării respective. Rețetele care se comercializează pe piața din România sunt diferite de cele de pe alte piețe de consum. Ele sunt determinate de costuri, puterea de cumpărare, dar și de educația consumatorului”, este de părere Costel Stanciu.
Președintele APC a făcut apoi o comparație între produsele bio, cele organice, și produsele considerate de el ”gunoi”, scoțând în evidență mai multe neregularități și în cazul produselor din prima categorie. Costel Stanciu a declarat că circa 8% dintre români consumă produse bio, în timp ce circa 60% consumă ”gunoi”. ”Lucrurile nu sunt atât de bio, d eorganice. Bogații sunt atrași de mențiunile respective - bio, organic - care îi împiedică să mai verifice și alte lucruri în privința acelui produs. Consumatorii trebuie să verifice cantitatea de proteine, cantitatea de lipide, cantitatea de carbohitrati, cantitatea de sare. La cantitatea de carbohidrați se specifică și cantitatea de zaharuri. Consumatorul trebuie să fie atent la zahăr și la sare. Unii producători declară cantitatea de sodiu, numai că foarte puțini consumatori știu să transforme sodiul de sare”, a declarat acesta.
În cadrul ediției ”Realitatea pe net” a fost dezbătut și subiectul sării iodate. Costel Stanciu consideră că iodarea sării prin hotărârea de Guvern din 2002 nu a fost o măsură sănătoasă pentru români, întrucât s-a constatat că după patru ani s-a dublat numărul celor diagnosticați cu cancer tiroidian. Dacă la început toată industria alimentară a fost obligată să folosească sarea iodată, pe parcurs s-a renunțat la ea. Micii producători de pâini dar și marile structuri comerciale încă folosesc această sare iodată deși nu mai au această obligație. Potrivit președintelui APC, sarea neiodată se mai găsește doar în magazinele naturiste, de unde se aprovizionează și celelalte structuri comerciale.