MENIU

Poziţia în care dormi îţi spune ce probleme de sănătate ai

Poziţii de dormit

Toată lumea are propriul "stil de dormit", stil la care este foarte greu să renunţe (cei care au încercat cunosc cel mai bine). De ce preferi să dormi pe o parte, pe spate sau de ce îmbrăţişezi pernă este o întrebare pentru analize profunde, dar este o realitate faptul că orice stil de dormit îţi influenţează cu adevărat starea de sănătate.

Dormitul pe burtă

Acest stil de dormit poate îmbunătăţi digestia, dar este recomandat numai dacă ţi-ai dezvoltat tehnica de respiraţie şi anume respiraţia pe nas. De fapt, dormitul pe partea dreapta sau partea stângă a fetei va face că o parte a feţei să fie mai liberă în timp ce partea opusă va mai „şifonată” astfel că ridurile vor apărea înainte de timp iar gâtul va suferi o mare presiune în timpul nopţii.

Imaginează-ţi că pe timpul zilei vei ţine capul dat pe „spate” la 90 de grade.....nu cred că vei putea rezistă aşa ore în şir. De asemenea, această poziţie a capului poate provoca dureri de spate, deoarece partea lombară a coloanei vertebrale nu are suport. Cu toate acestea, dacă sforăi şi nu ai experimentat până acum dureri cronice de spate sau dureri de gât, încearcă această postură, dar alege-ţi neapărat o pernă subţire.

Poziţia fetus

Această poziţie este preferată de 60% din populaţie, dar partea proastă a acestei poziţii este că în poziţia ghemuit, cu genunchii îndoiţi şi îndreptăţi spre bărbie, faci multe lucruri dăunătoare coloanei vertebrale şi gâtului. Mai mult decât atât, respiraţia va fi mult îngreunată, plămânii nu se pot umple de aer şi astfel oxigenarea creierului nu se va face în parametri normali şi astfel te vei trezi obosit. Cu toate acestea, se consideră că dormitul în poziţia fetus este benefic persoanelor care sforăie şi femeilor gravide. Unii psihologi spun că persoanele care dorm în poziţia fetus sunt timide şi sensibile.

Dormitul pe o parte, cu un braţ sub pernă şi celălalt lipit de corp

Această poziţie a corpului, în timpul somnului, oferă cel mai bun suport pentru coloana vertebrală, păstrând corpul în poziţie dreapta şi naturală. În acest fel se reduc durerile de spate şi scad şansele de apnee în somn (oprirea respiraţiei în timp ce dormi). Defectul acestei poziţii îl reprezintă posibilitatea îmbătrânirii pielii; are o influenţă negativă asupra ridurilor cât şi o influenţă asupra aspectului şi poziţiei sânilor datorită faptului că ligamentele care îi susţin se întind. Un alt inconvenient este acela că există posibilitatea să va treziţi cu braţul amorţit!

Dormitul lateral pe partea dreapta sau stânga

Partea pe care dormi are o mare influenţă asupra organismului şi sănătăţii. Dacă dormi pe partea dreaptă, ai mari şanse să experimentezi arsuri la stomac, iar cei care dorm pe partea stângă pun presiune asupra ficatului şi plămânilor. Cu toate acestea, dormitul pe partea stângă, se recomandă de către medici, femeilor gravide deoarece această poziţie încurajează o mai bună circulaţie a sângelui fătului, potrivit secretele.com.

Poziţia soldat (dormitul pe spate)

Dormitul pe spate cu braţele pe lângă corp este considerată a fi cea mai bună poziţie pentru sprijinul coloanei vertebrale şi gâtului, cu condiţia de a nu pune sub cap prea multe perne. Cu toate acestea, dezavantajul acestei posturi poate fi sforăitului şi apneea în somn (oprirea temporară a respiraţiei).

Poziţia stea de mare

Dormitul pe spate cu braţele larg răspândite, indiferent dacă braţele sunt sau nu pe pernă, este foarte bun pentru coloana vertebrală şi nu contribuie la îmbătrânire pielii şi apariţia ridurilor. Cu toate acestea, această poziţie de "stea de mare", poate provoca apariţia sforăitului. În plus, dacă mâinile sunt deasupra pernei vei crea o presiune pe umeri, ceea ce poate cauza durere.

Îmbrăţişarea pernei

Indiferent de poziţia în care dormi, pentru a te trezi fără dureri şi odihnit, cel mai indicat ar fi să îmbrăţişezi o pernă.

Mai multe articole despre:
somn Pat poziţie dormit