Povestea controversată a privatizării Petrom, spusă de Adrian Năstase - Cum a ajuns în mâna austriecilor
Privatizarea Petrom continuă să creeze mari controverse. În 2004 a devenit proprietatea austriecilor și a fost cea mai mare companie de stat, care a fost vândută fără niciun fel de transparență. Fostul șef al Guvernului în perioada privatizării Petrom către compania petrolieră austriacă OMV susține că parlamentarii de atunci nu au făcut ce trebuie pentru a reda țițeiul României.
Postarea fostului premier Adrian Năstase vine în contextul în care Austria a respins aderarea României la Schengen. Cu toate acestea, politicianul pare mai degrabă indignat de boicotul românilor prin care cer naționalizarea Petrom și explică cum Guvernul ar fi putut face demersuri pentru a-l lua înapoi.
NĂSTASE SUSȚINE CĂ NU S-A DORIT RECUPERAREA COMPANIEI PETROM
„Începând cu acel an (2008), am repetat de nenumărate ori că se poate mări redevența (chiria) sau chiar, forțând valoarea ei, se poate ajunge la rezilierea contractului. Dacă se dorea. Nu s-a dorit. Oricum, nu e nevoie „să ne luăm tot Petrom-ul înapoi”, ci doar 51% din el pentru că mai avem 20% din el, dar alte 20% din acțiuni i le-am făcut cadou ambasadorului Gitenstein de la Fondul Proprietatea. Nu cred că putem să-l rugăm să ni le dea înapoi pentru că, oricum, le-a vândut deja.”
sursa: adriannastase.ro
Disputele au început să apară încă din momentul în care a fost semnat contractul. Premierul de la vremea respectivă, Adrian Năstase, a declarat că cine conduce Petrom va controla economia românească și, automat, politica țării noastre.
CINE CONTROLEAZĂ ECONOMIA CONTROLEAZĂ ȘI POLITICA
„Cine controlează Petrom controlează economia, iar cine stăpânește economia poate controla și politica”
SURSA: Adrian Năstase, 2004
Controverse au fost și în ceea ce privește transparența privatizării.
Abia după 15 ani de la privatizarea Petrom au ieșit la iveală detalii uluitoare ale afacerii din care statul român a pierdut o avere uriașă. Între timp, OMV a devenit o companie gigant. Afaceristul Ovidiu Tender a dezvăluit că deși Petrom a fost vândut cu 669 de milioane de euro, numai țițeiul din pământ de la acea vreme valora aproximativ 10 miliarde de dolari.
În prezent, întrebările sunt și mai numeroase. Surse politice au declarat cu puțin timp înainte de vot că reprezentanții OMV Petrom și-ar dori și modificarea legii offshore astfel încât statul să renunțe la dreptul de preemțiune. Acest lucru ar însemna că reprezentanții companiei austriece nu vor fi nevoiți să oferteze mai întâi statul român gazele exploatate și abia apoi altor cumpărători. Discuția ar fi avut loc în momentul în care o delegație a companiei OMV Petrom a fost în vizită la Palatul Cotroceni. La o zi distanță după această vizită, cancelarul Austriei, Karl Nehammer a declarat că nu va susține aderarea României la Schengen.