MENIU

Poţi rămâne însărcinata folosind metoda calendarului. Tot ce trebuie să ştii

Poţi rămâne însărcinata folosind metoda calendarului. Tot ce trebuie să ştii 

Printre numeroasele metode contraceptive, există și una care adesea stârnește dezaprobarea medicilor, din cauza riscului pe care îl implică: metodă calendarului. În vreme ce prezervativul este cea mai sigură formă de protecție și te ferește și de boli cu transmitere sexuală, cea a calendarului presupune o atenție sporită și o cunoaștere perfectă a propriului corp, pentru că nu există două femei care să fie exact la fel. 

Metodă calendarului presupune să îți cunoști foarte bine corpul și să ții cont de toate schimbările care au loc pe parcursul ciclului menstrual. Această înseamnă că trebuie să știi exact perioada în care ești la ovulație și, desigur, această informație te poate ajută nu numai să te ferești de o sarcina, ci și să planifici una.

Din motive financiare, religioase sau ce țîn de sănătate, există suficiente femei care apelează la metodă calendarului pentru a se proteja. Ceea ce este important să știi este că dacă este folosită în acest scop, eficientă este mult mai scăzută decât în cazul altor metode contraceptive uzuale în ziua de azi. Studiile arată că 13% dintre femeile care folosesc metodă calendarului corect tot ajung să rămână însărcinate, in ciuda calculelor pe care le fac. 

Pregătirea pentru adoptarea metodei calendarului începe cu o vizită la medicul ginecolog, în special dacă:

- ai născut;

- ai încetat să iei anticoncepționale;

- ai urmat tratamente hormonale;

- alaptezi;

- te apropii de menopauza;

- ai menstruație neregulată.

Dacă totul este în regulă cu corpul tău și nu ai dezechilibre hormonale, trebuie să îți notezi numărul de zile al fiecărui ciclu menstrual timp de 6 luni. Prima zi de sângerare este considerată ziua 1. După aceea, trebuie să sustragi 18 din durata celui mai scurt ciclu menstrual înregistrat în cele 6 luni. Rezultatul reprezintă estimativ prima zi de fertilitate. Apoi, urmează să sustragi 11 din durata celui mai lung ciclu menstrual din jumătatea de an, iar rezultatul îți va spune care este, estimativ, ultima zi a ciclului în care ești fertilă. De aici încolo, tu și partenerul tău veți fi nevoiți să evitați contactul sexual în intervalul calculat sau să folosit alte metode contraceptive în acea perioada.

Atenție, însă! Calculele trebuie repetate în fiecare luna, folosind datele strânse în ultimele 6 luni.

 

Sursa

Mai multe articole despre:
calendar sex sarcină metoda calendarului