MENIU

Popularitatea lui Putin, în cădere liberă după condamnarea opozantului Aleksei Navalnîi

Încrederea rușilor în Vladimir Putin, în scădere

Acțiunile militantului anticorupție Aleksei Navalnîi nu au rămas fără ecou în Rusia. În urma arestării sale, imediat cum a revenit la Moscova, și a violențelor de la proteste, încrederea cetățenilor în Președintele Vladimir Putin a scăzut semnificativ, la 29%. 

Rezultatul apare într-un studiu făcut de Centrul de sondare a opiniei publice Levada, la finalul lunii ianuarie și începutul lunii februarie. Sursa citată a mai precizat că nivelul de încredere în şeful statului rus a scăzut constant de peste doi ani, după ce, în noiembrie 2017, era de 59%.

În august-octombrie 2020, nivelul de încredere în Putin se menţinuse constant, la 33-34%, iar valoarea minimă a fost înregistrată de sociologi în iulie, când doar 23% dintre intervievaţi au declarat că au încredere în preşedintele rus.
Sondajul arată și că, pentru prima oară, procentul de încredere în opozantul rus Aleksei Navalnîi (5%) l-a depăşit pe cel avut în liderul comuniştilor ruşi Ghennadi Ziuganov (4%).

Șeful diplomației europene merge în Rusia, după condamnarea lui Aleksei Navalnîi. Moscova: ”Nu ne este teamă”

Pe ansamblu, activitatea liderului de la Kremlin continuă însă să se mențină la un nivel ridicat, situându-se la 64%, 34% dintre cei intervievaţi exprimându-şi dezaprobarea. Potrivit Centrului Levada, cota de încredere în Vladimir Putin a atins cel mai înalt nivel în 2015, ajungând la circa 80%, la un an după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

Centrul de sondare a opiniei publice Levada este considerat ”agent al străinătăţii" de către autorităţile ruse, pe motiv că ar primi finanţare din afara ţării, potrivit Agerpres.