PLANURILE lui Vlad Voiculescu: Nu o să prezint machete, promisiuni despre cum vor răsări spitale. Urgența - Să revizuim normele pentru secțiile cu pacienți COVID-19
Vlad Voiculescu a anunțat luni că proiectele pentru spitalele regionale vor fi accelerate și că în perioada următoare va prezenta o revizuire a regulilor din spitale, în primul rând a normelor pentru secțiile cu pacienți COVID-19, care este „o urgență”, după tragedia de la „Matei Balș”. „Doar a ne uita înapoi și a găsi vinovați nu ne ajută foarte mult, nici pe pacienți, nici pe cei care îi îngrijesc”, a declarat, luni, ministrul Sănătății. Acesta a anunțat că a cerut ajutor de la OMS pentru coordonarea proiectelor de spitale noi, dar și pentru cele vechi. Sorin Ungureanu, președintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), a spus că va prezenta până la sfârșitul săptămânii un set de propuneri pentru spitale, legate de asigurarea unei infrastructuri mai bune. Anunțurile au fost făcute la o conferință-dezbatere despre infrastructura spitalelor din țară, organizată de Colegiul Medicilor din România.
Planurile pentru spitalele regionale din România
Ministrul Vlad Voiculescu a spus că proiectele pentru spitalele regionale vor fi accelerate.
„Nu o să vă prezint promisiuni grosolane, de genul mâine vom avea spitale noi în România. Sunt obiective de investiții complexe, care necesită timp. Dar vă voi informa care este stadiul în fiecare zi. Ce vă pot spune este că proiectele celor trei spitale regionale vor fi accelerate. Și la cel de la Sibiu, și la cel de la Brașov sunt începute deja proiectele.
Trei spitale e foarte putin pentru nevoile țării. Dar sunt un inceput. Avem in momentul asta studii de fezabilitate. Urmeaza proiectele tehnice.
N-o să desenez pe hârtie punctulețe, nu o să prezint machete, promisiuni despre cum vor răsări spitale. Dar pentru cine vrea sa se uite, o să aveți acces la informatii in fiecare zi. Daca vreti sa contribuiti la aceste proiecte cu bunăvoință, cu competență, este mai mult decât binevenit”.
Ministrul a anunțat că a vorbit cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății pentru coordonarea proiectelor spitalelor noi dar și pentru cele vechi din țară.
„Am avut azi dimineață întâlnire cu directorul regional al OMS Hans Kluge și le-am cerut ajutor pentru acea echipă de specialişti pentru coordonarea de proiecte de spitale noi, dar și pentru investiții în spitalele vechi. Avem nevoie de investiții în spitalele vechi, cu cap și coadă”, a spus Voiculescu la conferința-dezbatere de luni „Spitalele din România, încotro? Actul medical vs. infrastructură”, organizată de Colegiul Medicilor din România.
Vlad Voiculescu a vorbit și despre măsurile pe care ministerul le pregătește după incendiul de la „Matei Balș”.
Vulnerabilitățile din spitalele din România. Măsuri după incendiul de la Institutul „Matei Balș”
„Putem presupune că există în spitalele României vulnerabilități legate de consumul de oxigen, de felul în care sunt tratați pacientii de COVID-19, vulnerabilităi care pot ține de infrastructura, limitarile personalului, insuficient, poate nu suficient trainuit pentru siguranța la incendii, și în al treilea rând care ține de reguli.
În perioada următoare o să flexibilizăm cadrul de personal, să revizuim normele pentru secțiile cu pacienți COVID-19, asta e o urgență.
Doi: vom crea Fondul național pentru siguranța pacienților în spitale, înseamna un fond dedicat pentru investitii, cu o finantare separata pentru mentenanță.
Și o revizuire a regulilor și suport pentru spitale, ANMCS ne va fi de ajutor.
Problemele nu sunt de ieri, de astăzi, dar a ne uita înapoi și de a găsi vinovați nu ne ajută foarte tare”, a spus ministrul în încheierea intervenției.
Ministrul Sănătății a promis că va prezenta marți un raport final după controalele efectuate în luna noiembrie a anului trecut la toate spitalele din ţară. Voiculescu a mai anunțat sâmbătă și că la sfârșitul acestei săptămâni va prezenta măsurile în urma incendiului de vineri de la „Matei Balș”.
VIDEO Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat primele MĂSURI după incendiul de la Institutul „Matei Balș”
Duminică, MS a publicat două rapoarte ale DSU după controale la spitalele din țară în legătură cu asigurarea pentru incendii
Rapoarte REVOLTĂTOARE despre problemele din spitalele din România. MII de nereguli în secțiile ATI. Spitale fără extinctoare sau hidrant. Care este situația de la „Matei Balș” - DOCUMENTE
ANMCS: „Până la sfârșitul acestei săptămâni vom ieși cu un set de propuneri pentru unitățile sanitare”
La rândul său, Sorin Ungureanu, președintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), a spus că va prezenta până la sfârșitul săptămânii un set de propuneri pentru spitale, legate de asigurarea unei infrastructuri mai bune.
„Un act medical de calitate în absența unei infrastructuri adecvate nu se poate asigura. Aceste lucruri merg mână în mână. Responsabilitatea asupra infrastructurii revine în primul rând autorităților, iar responsabilitatea asupra actului medical le revine în primul rând profesioniștilor din spitale”, a spus președintele ANMCS, anunțând că „până la sfârșitul acestei săptămâni vom ieși cu un set de propuneri pentru unitățile sanitare”.