Planta puţin cunoscută care te scapă de faringită, bronșită, tuse și răgușeală. E foarte comună!
Nalba de pădure (Malva sylvestris) este o plantă perenă, bianuală ce aparține familiei Malvaceae, din genul Malva. Este originară din Europa, Asia, nordul Africii și crește pe terenuri necultivate, pe fânețe, pe lângă drumuri, pe lângă garduri, pe lângă locuințe, pe marginea pădurilor etc. Planta este cunoscută sub denumirile populare: bănuței, colacei, coșul popii, nalba calului cea măruntă, nalba de câmp, nalbă mică, nalbă sălbatică, negrai, vărsat.
Este o plantă ierboasă, cu tulpina dreaptă, ramificată și acoperită cu peri, ce crește până la înălțimea de 1,5 m. Are rădăcina pivotantă, cărnoasă și de culoare deschisă. Frunzele, dispuse alternativ, sunt lung pețiolate, palmat-lobate cu 5-7 lobi, cu marginea inegal dințată și acoperite cu peri. Florile sunt mari, regulate, hermafrodite, pentamere, de culoare roz-violacee și cu vinișoare violete, grupate câte 2-3 la baza frunzelor. Planta înflorește din luna iunie până în septembrie. Fructele au forma unor turtițe micuțe și conțin semințele.
Întreaga plantă este comestibilă. În medicina naturistă sunt întrebuințate frunzele recoltate înainte de înflorire și florile recoltate în timpul înfloririi. Ambele produse trebuie uscate, la umbră în locuri bine aerisite, în straturi subțiri.
Frunzele conțin mucilagii, ulei volatil, glucide, fibre iar florile: flavonoide, mucilagii, ulei volatil, saponozide, taninuri, acid cafeic, acid cumaric, acid clorogenic, acizi grași, glucidice, vitamine (A, B, C, E), calciu, magneziu, zinc, seleniu, potasiu, potrivit site-ului permaculture.co.uk.
Nalba de pădure a fost folosită din vremuri îndepărtate și în bucătărie. Frunzele și florile tinere au un gust plăcut și se puneau în salate sau în mâncare. Din frunzele de nalbă se mai fac și astăzi în unele părți ale lumii chifteluțe vegetariene. În orient, în special în Maroc sau Israel, sunt consumate în rețete alături de orez sau pur și simplu călite în unt drept garnitură. Semințele sunt comestibile și conțin 20% proteine și 15% grăsimi vegetale, ceea ce le face foarte nutritive. În schimb, în țările occidentale, partea cea mai populară a nalbelor este rădăcina, folosită în timpuri străvechi pentru curățarea danturii.
Nalba de pădure este o plantă medicinală la fel de eficientă ca nalba-mare (Althaea officinalis). De-a lungul istoriei europene a fost folosită în tratamentele naturiste datorită conținutului bogat în mucilagii vegetale, emolienți naturali cu acțiune de calmare a mucoaselor inflamate. Ingredientele active ce se găsesc în frunze și în flori au o mulțime de aplicații în fitoterapie. Se folosesc ca expectorant, calmant al tractului digestiv și a căilor urinare, hidratant și laxativ.
Datorită proprietăților emoliente, nalba de pădure este un bun remediu împotriva faringitei, bronșitei, tusei și răgușelii. De asemenea, cazurile de inflamații ale mucoasei gastrice sau intestinale pot fi tratate cu ajutorul infuziei obținută din frunzele și florile acestei plante. În tratarea unor eczeme și iritații ale pielii, precum furunculele, pot fi adăugate în apa de baie frunze și flori de nalbă, acestea având un efect benefic, potrivit potrivit site-ului remediu.ro.
Extern, se pot aplica comprese cu ceai de nalbă pe răni, erupții cutanate, afecțiuni ale ochilor.
Ceaiul din plantă are acțiune emolientă, având efecte în tratarea afecțiuni bronhopulmonare, hemoroizi, colite, afecțiuni ale căilor respiratorii, fiind cicatrizant în cazul ulcerului stomacal. O infuzie concentrată are efecte antihemoragice, antiinflamatoare și calmante.
Substanța asemănătoare muscusului, din flori, are capacitatea de a proteja cavitatea bucală și gâtul, potrivit potrivit site-ului i-medic.ro
Nalba de pădure este ingredient în numeroase produse cosmetice naturiste, folosite pentru tratarea a numeroase afecțiuni ale pielii: dermatoze, iritații ale pielii, eczeme, răni, inflamații, țesuturi tumefiate, ulcerații și răni la nivelul pielii care se vindecă greu, umflături ale picioarelor și ale mâinilor, potrivit site-ului biaplant.ro.