Dispozitivul care poate detecta de la distanță planetele cu forme de viață
Până acum oamenii de știință cercetau posibilitatea existenței formelor de viață de pe alte planete cu ajutorul telescoapelor sau cu ajutorul mostrelor culese de sonde. Însă acum instrumentul TreePol spectropolarimeter, va face toată treaba în locul lor.
Mai exact, acest nou instrument creat de oamenii de știință este capabil să detecteze prezența formelor de viață de la mai mulți kilometri distanță.
În mod normal, pentru a-și da seama dacă o anumită exoplanetă găzduiește microorganisme, cercetătorii trebuie mai întâi să analizeze dacă există apă pe suprafața sa, dacă oxigenul este prezent în atmosferă, iar lista poate continua.
Însă, de multe ori în acest proces pot apărea și erori. De exemplu, pe Marte există un lac subteran, dar asta nu înseamnă neapărat că pe Planeta Roșie se află alte ființe.
Cum funcționează mai exact dispozitivul TreePol
Spre deosebire de toate celelalte instrumente create până acum de specialiști, TreePol detectează lumină care se reflectă din moleculele găsite doar în ființele vii.
Inițial instrumentul a fost construit pentru a detecta vegetația, însă poate să detecteze și lumina reflectată de pe majoritatea ființelor vii de pe Pământ.
Însă, este foarte posibil ca moleculele care formează posibilele ființe extraterestre poate că nu interacționeze cu lumina în același mod în care o fac vietățile de pe Pământ.
Cercetătorii vor analiza cu TreePo lanurile dintr-un avion sau dintr-un satelit, pentru a-i testa capacitatea. În plus, astfel vor crește și rangul de detecție al dispozitivului.
Așadar, dacă rezultatele testelor din avion vor ieși bine, atunci următoarea misiune a instrumentului TreePol, va fi în spațiu.
Astfel, cercetătorii speră să găsească mult mai repede și mai ușor formele de viață extraterestre de pe alte planete. În plus, având în vedere că e vorba despre un dispozitiv, posibilitatea de a fi vorba despre vreo eroare este mult mai mică.