MENIU

Petre Daea, MESAJ CRUCIAL pentru fermieri: "Putem să salvăm plantele, dar și să salvăm economic fermele". Ce SOLUȚII propune ministrul

Petre Daea

Ministrul Agriculturii Petre Daea a vorbit, duminică, în cadrul emisiunii "Săptămâna de vreme", de la Realitatea PLUS, despre măsurile luate de autorități în lupta cu seceta cruntă cu care se confruntă România din temelii în momentul de față. 

"Sunt in miscare, vin din acest traseu inceput ieri dimineata, la ora 5:00. Am plecat de la Sibiu, Alba, Salaj, Satu Mare, Bihor, Arad, Timis si acum sunt in Caras-Severin. Am vazut ca ingrijorarea e mare in anumite zone, unde seceta a pus stapanire pe pasune in mod deosebit.

In unele zone, nu se poate completa deficitul de ape prin alte masuri decat sa stepe ploaia. Am plecat cu un pachet de masuri astfel incat sa operam in aceste zone deosebite. 

Am dispus prin regula juridica plecand de la cea agronomica si cea ceruta de fermieri sa poata sa schimbe destinatia culturilor acolo unde sunt compromise. Sa le transforme pentru zootehnie...

Lucrurile trebuie privite in ansamblul lor. Ne referim la culturile aflate deja intr-o arhitectura de cultura care insemna existenta lor pe sol. De exemplu, porumbul, care ocupa 2,5 milioane de hectare din suprafata arabila a Romaniei. Conditiile climatice sunt diferite de la ses la munte, dar structura e aceeasi. Porumbul cu destinatie de proumb boambe, nemaiavand sanse sa faca boabe, evident se poate schimba destinatia lui. Fie il punem la pamant si il transformam in furaj bun pentru rumegatoare, fie il introducem mai devreme la recoltat. 

Regula agronomica si organizatorica la fata locului ne scoate din aceasta incurcatura", a adeclarat ministrul, intr-o interventie telefonica la Realitatea PLUS. 

El le-a transmis fermierilor romani urmatorul mesaj: "Aveti sprijinul meu si sa stiti ca reusesc in aceste moment critic ca factorul vital apa sa fie la indemana tuturor celor care pot sa o aduca la radacina plantelor. Sa salvam culturile, dar si sa salvam economic tara. 

Trecem peste acest moment greu. Romanii vor avea paine. Am trecut de 70% la recoltat grau. Avem productia necesara (...) si putem sa dam si la altii".