MENIU

Peștera cu „lacrimi albastre” din inima muntelui - TOXICĂ pentru localnici. Apa colorată, între pericol și afacere - VIDEO

Peștera cu „lacrimi albastre” din inima muntelui - TOXICĂ pentru localnici. Apa colorată, între pericol și afacere

Un munte din Bucovina plânge cu „lacrimi” alb-albastre. Un fost miner din Suceava spune că în localitatea Crucea zac resurse uriașe de cupru și nimeni nu le exploatează. În zonă ar fi venit și chinezii să se intereseze cum ar putea pune pe picioare o afacere profitabilă. Apele albastre care se scurg din munți sunt toxice și pot fi un adevărat pericol chimic pentru cei care locuiesc în zonă.

Alb-albastru - așa arată apa care se scurge din muntele albastru al Bucovinei. Fenomenul are loc în fosta zonă de exploatare minieră din Leșu Ursului, unde s-a pus lacătul pe galerii, iar utilajele au ruginit de acum 15 ani.

Exploatarea de zăcământ neferos de la Leșu Ursului a încetat la începutul anilor 2000, iar de atunci localnicii din Ostra au rămas cu milioane de metri cubi de steril și expuși unui pericol ecologic major. Peste tot, munții din zona sunt plini cu halde de steril, notează stiridinbucovina.ro.

În zona misterioasă bogată în resurse au venit și chinezii. Fostul miner povestește că aceștia erau interesați să reia exploatarea și să înceapă afaceri profitabile.

Un fost miner a descoperit „peștera cu lacrimi albastre” așa cum a numit-o el, în urmă cu patru ani, iar autoritățile l-au ignorat în tot acest timp, potrivit monitorulsv.ro.

În spate este o galerie de transport unde a lucrat și fostul miner, însă acum toate au ajuns ruine. În toată zona, apa devina albă cu nuanțe de bleu.

„Apa este toxică, da, eu am băut odata cand lucram aici si nu putea sa fie albicioasa, dar am baut apa si mi s-a facut rău. Nu pot să îmi dau seama ce e cu această apă albă, poate de la steril măcinat. Sigur e ceva toxic”, spune fostul miner.

Mina Leșu Ursului a fost una dintre cele mai mari rezerve de cupru din România. Aceasta a fost deschisă din 1965 până în 2007, iar specialiștii spun că rezervele brute de cupru se apropie de 3 milioane de tone. 

Mai multe articole despre:
mina lesu ursului