MENIU

Peste 80 de fapte penale ce ar fi fost comise în timpul alegerilor, verificate de Poliţie

<p>Peste 80 de fapte penale ce ar fi fost comise &icirc;n timpul alegerilor, verificate de Poliţie</p>

Peste 80 de fapte penale ce ar fi fost comise pe durata procesului electoral de duminică sunt verificate de poliţişti, sub coordonarea procurorilor, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Potrivit MAI, 300 de sesizări privind posibile fapte de încălcare a legii pe durata procesului de votare de duminică au fost înregistrate de minister, la nivel naţional, de la partide şi diverşi cetăţeni, dar și ca urmare a acțiunilor structurilor operative ale instituţiei.

"În urma verificărilor desfășurate până la această oră de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, peste 40% dintre acestea, adică 130 de sesizări nu s-au confirmat. Cele mai multe au fost înregistrate în București și județul Dâmbovița, însemnând 42, respectiv, 36 de sesizări", a precizat Dajbog.

Oficialul MAI a mai spus că, tot duminică, nu au fost persoane reținute sau arestate pentru fapte comise în legătură cu procesul electoral.

Monica Dajbog a mai spus că numărul sesizărilor înregistrate duminică reprezintă mai puțin de jumătate față de cel de la ultimul proces electoral, din 2012, când au fost 612.

Cele mai frecvente situaţii reclamate au fost legate de continuarea propagandei electorale - 27 de evenimente duminică, față de 94 în 2012.

"Contextul general al votului din ziua de 25 mai a fost unul marcat de normalitate și legalitate", a conchis purtătorul de cuvânt al MAI.

Pentru asigurarea ordinii și siguranței publice la alegeri, la nivel național au fost angrenați peste 26.000 de polițiști, 9.000 de jandarmi, 3.500 de polițiști de frontieră, 6.500 pompieri și cadre de la alte structuri, în total peste 50.000 de angajați ai MAI.

Peste 30.000 de angajati ai ministerului au avut ca principală misiune paza secțiilor de votare, care a continuat și pe parcursul nopții de duminică spre luni, până când buletinele de vot, procesele verbale și celelalte materiale destinate votării au ajuns la birourile electorale județene.