Peste 300 de eleve ale unei școli publice din Nigeria au fost răpite! Poliția, Armata și Serviciile Secrete REFUZĂ să comenteze cazul
Scene incredibile, rupte parcă din filmele, s-au petrecut într-un oraș din nord-vestul Nigeriei. Vorbim desprte peste 300 de eleve ale unei școli publice din orașul Jangebe care au fost răpite de bărbați înarmați, atacul având loc la miezul nopții. Acesta este al doilea atac de acest gen din această săptămână. Mai grav este că autoritățile statului refuză să comenteze acest caz. De-a lungul timpului au existat suspiciuni că în spatele acestora cazuri, devenite deja un fenomen, s-ar afla chiar oficiali guvernamentali.
De altfel, pe fondul creșterii numărului de militanți înarmați din nord-vest, răpirile au devenit un fenomen endemic în cea mai populată țară africană. În spatele acestui fenomen s-ar afla chiar oficiali guvernamentali, însă guvernul neagă orice legătură cu eventuale cazuri de răscumpărare.
Săptămâna trecută, persoane armate neidentificate au ucis un student într-un asupra unui internat din statul nord-central al Nigerului, atac în timpul căruia au fost răpite 42 de persoane, inclusiv 27 de studenți. Ostaticii nu au fost eliberați nici până la această oră.
În decembrie, zeci de bărbați înarmați au răpit 344 de școlari din orașul Kankara din nord-vestul statului Katsina. Ostaticii au fost eliberați după șase zile, dar guvernul a negat că ar fi fost plătită o răscumpărare.
În 2018, aripa Africii de Vest a Statului Islamic a răpit peste 100 de eleve din orașul Dapchi din nord-estul Nigeriei, toate cu excepția uneia, care era de origine creștină, fiind eliberate. Și în acest caz, vorbim despre o răscumpărare care a fost plătită, lucru confirmat de Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Cel mai celebru caz de răpire din ultimii ani a fost însă cel aprilie 2014, atunci când militanții Boko Haram au răpit 276 de eleve din orașul Chibok, din statul Borno. Incidentul a atras atenția la nivel mondial, mai multe personalități proeminente cerând eliberarea elevelor.
Majoritatea copilelor au fost găsite sau salvate de Armată sau eliberate în negocierile dintre guvern și militanții Boko Haram, la mijloc fiind vorba și de această dată de o sumă de bani substanțială plătită drept răscumpărare.
Deși au trecut aproximativ 7 ani de atunci, aproximativ 100 de fete sunt încă date dispărute, rămânând fie în posesia militanților Boko Haram, fie fiind moarte, potrivit serviciilor de securitate.