MENIU

Penitenciarele, raiul telefoanelor: 4.500 de terminale și 3.400 de cartele, introduse în închisori

Un condamnat din 16 deţine ilegal câte un telefon mobil. Mai mult, statisticile arată că zilnic, în penitenciarele din România, ajung şase telefoane şi cinci cartele SIM. Acestea sunt introduse cu uşurinţă pentru că în multe închisori nu există sisteme performante de detectare a obiectelor interzise.

Mulţi dintre deţinuţii pe mâna cărora ajung ilegal telefoane mobile comit înşelăciuni din spatele gratiilor. Statisticile arată că unul din 16 condamnaţi are telefon mobil în celulă.

Numai în primele 8 luni ale acestui an, în penitenciarele din România au ajuns peste 1.600 de telefoane mobile şi 1.210 cartele telefonice. La un calcul simplu, vedem că în medie ajung zilnic în celule câte 6 telefoane mobile şi 5 cartele SIM.

În schimb, anul trecut peste 4.500 de mobile şi aproape 3.400 de cartele au fost depistate în penitenciare. Cele mai mari cifre s-au înregistrat însă în 2013, când 11.000 de telefoane au fost găsite în închisori. Nici nu este de mirare dacă ne uităm la mijloacele rudimentare folosite pentru descoperirea obiectelor interzise.

“Se înțeapă alimentele, se taie pâinea. Nu avem un aparat de raze X să controlăm pachetele, un aparat pentru substanțe interzise. Am avut un aparat care nu mai avem voie să-l folosim. Este din 1980. Nu mai este omologat. Cei de la CNCAN nu-l mai omologhează pentru că poluează. Radiază, nu poluează”, a declarat Dumitru Bădicu, angajat al Penitenciarului Târgșor.

Reprezentanţii angajaţilor din penitenciare atrag atenţia că este nevoie urgentă atât de aparate cu laser, cât şi de sisteme de bruiaj.

“Este nevoie de sisteme de inhibare a semnalului, în toate penitenciarele din ţară. Ar mai fi nevoie şi de acele aparate cu laser care să scaneze toate obiectele, bunurile care intră în penitenciar. Sunt aparate în câteva penitenciare, dar foarte puţine sunt funcţionale şi eficiente”, a explicat și Sorin Dumitrașcu, președintele Sindicatului OMNIA.

Rudele unor deţinuţi susţin că, în anumite cazuri, cei încarceraţi ar ajunge în posesia unor obiecte interzise tocmai cu complicitatea angajaţilor din penitenciare. Şi nu de puţine ori, acestea au acuzat ofiţerii că acordă privilegii unor condamnaţi. O spune chiar soţia unui deţinut încarcerat la Poarta Albă.

“Sunt foarte mulți deținuți care sunt privilegiați pentru a face anumite concesii în favoarea domnului Mate și domnului Bănuță”, a spus Maria, soția unui deținut de la Poarta Albă.

Deţinuţii care au telefoane mobile şi angajaţii care introduc obiecte interzise în penitenciare riscă să fie cercetaţi penal.

Mai multe articole despre:
penitenciar deţinuţi mate baluta