Pedepse mai aspre pentru ultraj, după ce milionarul turc a lovit intenţionat cu maşina un poliţist
După accidentul de dumincă noaptea când un poliţist a fost lovit cu maşina intenţionat de un cetăţean turc, Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunţat că pedepsele pentru ultraj vor fi mai dure.
Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, propune sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor.
Astfel, în cadrul faptelor de ultraj, pedepsele pentru vătămare corporală din culpa, se vor majora de la 4 ani și 6 luni de inchisoare, în prezent, la 5 ani.
De asemenea, pentru vătămare corporală gravă (cu intenție), pedepsele vor creşte de la nivelul actuală de între 3 și 10 ani de închisoare, la 16 ani și 8 luni de închisoare, după modificarea Codului Penal.
În acest sens, la iniţiativa vicepremierului Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, Articolul 257 - Ultrajul şi Articolul 279 - Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acţiunile violente îndreptate împotriva reprezentanţilor autorităţii statului.
Conform inițiativei legislative, faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii urmează a se sancţiona cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi.
Totodată, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcţionari publici care îndeplinesc funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
Această decizie are ca scop înăsprirea pedepselor pentru acest tip de fapte și implicit întărirea autorităţii celor care reprezintă statul român şi ale căror atribuţii de serviciu sunt exercitate în domeniul prevenirii faptelor antisociale şi aplicării legii.
Protecţia prin legea penală asigurată angajaților MAI și celorlalţi funcţionari investiţi cu autoritatea statului reprezintă o garanţie a exercitării atribuţiilor ce le revin acestora şi nicidecum un privilegiu.
“Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât şi analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această iniţiativă. Susţin cu tărie, că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectaţi şi mai bine protejaţi de lege”, a afirmat viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.
Proiectul de act normativ a fost înaintat Ministerului Justiţiei, având în vedere competențele acestuia de reglementare a cadrului normativ şi instituţional al sistemului judiciar şi al înfăptuirii justiţiei ca serviciu public.
Conform analizelor realizate la nivelul Poliţiei Române, în anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.
Omul de afaceri turc care a accidentat un poliţist avea o alcoolemie mare. Poliţistul, în stare gravă