Pateul de porc conține o cantitate uriașă de apă și slănină și prea puțin ficat - AVETISMENTUL specialiștilor
Mare atenție ce cumpărați, atunci când vreți pate. Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au analizat 40 de astfel de produse vândute pe piața din România și au constatat că pateul de porc conține o cantitate uriașă de apă și slănină și prea puțin ficat. Un adevărat pericol pentru sănătate, spun specialiștii. Aceștia ne avertizează că prin abuzul de astfel de alimente ne putem alege cu dereglări hormonale, tulburări ale ficatului și afecţiuni digestive.
În spatele gustului bun al pateului de porc se pot ascunde adevărate pericole, atrag atenția specialiștii. Și o confirmă și analizele de laborator. Inspectorii de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor au analizat 40 de tipuri de pateuri de porc care se vând în magazinele de la noi. Așa au aflat că într-o cutie cu pateu, carnea se regăsește doar în proporție de 15%.
În 45% dintre conservele de pate principalul ingredient este apa. De partea cealaltă, ficatul de porc se regăsește doar într-un procent între 15-47%, iar pe lângă aceste ingrediente mai regăsim și slănină sau aditivi alimentari.
Aditivul din porumb, slănina şi şoriciul sunt ingrediente care arată cât de nesănătos este pateul din comerţ, spun doctorii. De aceea, este esențial să citim cu atenție eticheta.
„Orice substanță pe acest pământ într-o cantitate e medicament, într-o cantitate e aliment și într-o cantitate este otravă. Iar din această perspectivă citirea etichetei este extrem de importantă. Dacă putem ajunge într-un singur pate la 6 aditivi și putem ajunge să mâncăm sarea dintr-un singur pate aproape jumătate din cantitatea de sare pe care ar trebui să o consumăm în 24h înseamnă că trebuie să fim mai atenți”, a atenționat Sorin Mierlea - președintele ANPC.
Medicii ne sugerează să stăm departe de aceste alimente care, odată consumate, ne fac mai mult rău decât bine.
CE CONȚINE O CONSERVĂ DE PATE DE PORC
45% principal ingredient apa
15-47% ficat de porc
77,5% conțin slănină
72,5% conțin aditivi alimentari (E-uri)
SURSA: InfoCons