Comisioanele interbancare la operațiunile financiare cu carduri ar putea să fie limitate
Parlamentul European a votat, marți, o propunere de regulament european privind limitarea, la anumite valori maxime, a comisioanelor interbancare percepute la operațiunile financiare cu carduri, în România și în celelalte state membre ale Uniunii Europene, informează HotNews.ro.
Limitele aprobate de PE, cu 21 voturi pentru, 26 împotrivă și 29 abțineri, se referă la plățile naționale și internaționale prin card și vor putea duce la reducerea costurilor pentru utilizatorii de carduri, potrivit Parlamentului European.
"Această lege, împreună cu viitoarea directivă a serviciilor de plată, vor crea un cadru pentru plățile efectuate, în Europa, asigurând mai multă transparență, stimulând competiția și permițând comercianților și utilizatorilor să aleagă cardurile care oferă cele mai bune condiții", a spus Pablo Zalba (PPE, Spania), raportorul în Parlament pentru acest raport, citat de Biroul de presă al PE.
Însă, pentru a fi aplicată, legislața trebuie să fie aprobată și de Consiliul Uniunii Europene (la nivel de miniștri de finanțe ai țărilor membre UE) și publicată, în Jurnalul Oficial al UE. La șase luni dupa intrarea în vigoare, viitoarea lege va fi aplicată obligatoriu, fără să necesite transpunere în legislațiile interne.
Astfel, limitele comisioanelor interbancare la tranzacțiile cu cardul, dorite de Parlamentul European, sunt următoarele:
- Pentru tranzacțiile internationale cu carduri de debit, limita admisa va fi de 0,2% din valoarea tranzactiei.
- Pentru tranzactiile nationale cu carduri de debit, limita va fi de 0,2% dupa o perioada de tranzitie de cinci ani in care statele membre UE pot stabili un comision interbancar mediu ponderat care sa nu depaseasca echivalentul a 0,2 % din valoarea medie anuala a operatiunilor pentru toate operatiunile nationale cu cardul de debit din cadrul fiecarui sistem de carduri de plata.
- Pentru tranzactii nationale mai mici cu carduri de debit, statele membre pot stabili un comision maxim per tranzactie de 5 eurocenti, dupa aceasta perioada de tranzitie de 5 ani.
- Pentru tranzactiile cu carduri de credit, comisioanele vor fi limitate la 0,3% din valoarea tranzactiei, iar statele membre pot stabili o limita mai mica a comisionului pentru tranzactiile nationale cu carduri de credit.
Parlamentul European susține că, prin limitarea comisioanelor interbancare, la tranzacțiile cu carduri, vor fi favorizați comercianții și cumpărătorii.
Mai multe pe HotNews.ro.