Papa Francisc, vizită istorică în Irak: „Să tacă armele! Ajunge cu violenţele, extremismul, intoleranţa!” - VIDEO
Suveranul Pontif a sosit vineri la Bagdad, după 15 luni în care nu a efectuat nicio vizită în străinătate. Papa Francisc a denunţat, într-un discurs îndrăzneț, barbariile şi violenţele legate de ”interese din afară, care nu sunt interesate de populaţia locală”. Șeful Bisericii catolice și al statului Vatican a avut, la Bagdad, întâlniri cu președintele și premierul Irakului în prima zi a vizitei sale istorice.
Agenda celei de-a 33-a călătorii apostolice internaționale a pontificatului are ca motto cuvintele pe care Isus le spune discipolilor săi: ”Voi toți sunteți frați” (Matei 23,8). În prima zi a vizitei, vineri, papa are programate întâlniri, la Bagdad, cu primul ministru irakian și cu președintele țării, cu reprezentanții societății civile și ai Corpului Diplomatic, iar în cursul serii, în catedrala siro-catolică din Bagdad, cu episcopii, clerul, cinul monahal și catiheții Bisericii catolice din Irak, potrivit VaticanNews.va.
”Ajunge cu violenţele, extremismele, facţiunile, intoleranţele!”, a subliniat Papa Francisc într-un discurs.
”Nu pot să nu-i amintesc pe yazidi, victime nevinovate ale barbariilor smintite şi inumane, persecutaţi din cauza apartenenţei lor religioase, ale căror identitate şi supravieţuire au fost ameninţate”, a mai spus Suveranul Pontif. Acesta a acuzat corupţia din Irak, Mesopotamia antică, ”leagănul civilizaţiei”.
”Trebuie în acelaşi timp să edificăm justiţia, să creştem cinstea, transparenţa şi să consolidăm instituţiile” în vederea ”luptei împotriva plăgii corupţiei, abuzurilor de putere şi ilegalităţii”, a subliniat Papa Francisc, care şi-a exprimat în rumă cu doi ani susţinerea faţă de tineri manifestanţi irakieni, în cadrul unei revolte împotriva corupţiei, reprimată în sânge la sfârşitul lui 2019.
Papa Francisc a pledat ca ”nimeni să nu fie considerat cetăţean de clasa a doua”: ”Este indispensabil să se asigure participarea tuturor grupurilor politice, sociale şi religioase şi să se garanteze drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor”.
Preşedintele irakian Barham Saleh a declarat, vineri, că îl primeşte pe Papă ca pe un ”invitat special”.
În condiţii de securitate foarte dure, circulând singur şi cu mască de protecție, Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani, a venit în Irak ca ”pelerin al păcii”, să aducă alinare uneia dintre cele mai vechi comunităţi creştine din lume, afectate de violenţă şi sărăcie. Într-un mesaj video transmis cu câteva ore înainte de plecare, papa a spus locuitorilor din Irak că merge în mijlocul lor ca ”pelerin de pocăință, de pace și de speranță”.
Papa Francisc, în vizită în Irak: „Vin printre voi ca un pelerin al păcii”
În cea de-a doua zi a călătoriei apostolice în Irak, sâmbătă, 6 martie, papa Francisc va avea o întâlnire cu cea mai înaltă autoritate religioasă pentru numeroşi şiiţi din Irak şi din lume. Suveranul Pontif merge cu avionul de la Bagdad la Najaf, unde efectuează o vizită de curtoazie la marele ayatolah Sayyid Ali Al-Husaymi Al-Sistani. Succesiv, papa pleacă cu avionul la Nasrah (Nassiriya), în Câmpia Ur, unde are o întâlnire inter-religioasă lângă antica cetate Ur a caldeilor, locul de origine a patriarhului biblic Abraham. Aici, pontiful prezintă cel de-al treilea discurs oficial al vizitei. În fine, papa se întoarce cu avionul la Bagdad, iar în cursul după-amiezii celebrează Sfânta Liturghie în catedrala ”Sfântul Iosif” și prezintă prima omilie a călătoriei, potrivit VaticanNews.
În ultima zi a vizitei sale, Papa Francisc va oficia o slujbă peun stadion în Erbil, în Kurdistanul irakian.