OTSC, blocul militar condus de Rusia, renunță la dialogul cu NATO
Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), structură ce regrupează șase foste republici sovietice în frunte cu Rusia și care se dorește o contrapondere la NATO, a indicat luni că renunță la dialogul cu Alianța, după ce în luna aprilie anunța suspendarea cooperării cu blocul militar nord-atlantic.
"Consiliul miniștrilor de externe ai OTSC consideră necesar să se renunțe la dialogul cu NATO", a declarat secretarul general al structurii menționate, Nikolai Bordiuja, citat de RIA Novosti.
El a subliniat că prioritatea OTSC este de acum înainte "întărirea cooperării cu Organizația de Cooperare de la Shanghai (Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan) și consolidarea relațiilor cu China". Bordiuja a subliniat, totodată, "necesitatea întăririi susținerii politice a OTSC pentru organizațiile internaționale din America Latină și Caraibe", precizând că o atenție deosebită va fi acordată dezvoltării relațiilor cu Iranul, țară "care exercită o influență incontestabilă în regiune".
Nikolai Bordiuja a mai declarat că toate statele membre ale OTSC — Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan — trebuie să respecte "disciplina colectivă în cazul în care statele occidentale ar încerca să aplice linia lor politică vizând tensionarea relațiilor internaționale de parteneriat".
La sfârșitul lunii aprilie, blocul militar creat în 2002 și condus de Rusia anunța suspendarea cooperării cu NATO ca urmare a divergențelor dintre cele două organizații cu privire la conflictul din Ucraina, secretarul general al OTSC afirmând atunci că Moscova și Alianța Nord-Atlantică au ajuns într-o stare de 'confruntare directă'.