MENIU

Otita medie acută: Cele trei faze de dezvoltare ale acestei afecțiuni

Otita medic acuta

Otita medie acută este o boală produsă de bacterii sau viruşi, care apare în general ca urmare a unei infecţii a tractului respirator superior.

Otita medie acută poate să apară la orice vîrstă, dar frecvenţa mai mare o are totuşi la copiii tineri. Cei mai periclitaţi sunt copiii mai mari de 3 luni, şi mai tineri de 3 ani.

Inflamaţia este de obicei precedată de o infecţie de origine virală a tractului respirator superior.

Datorită infecţiei virale mucoasa se edemaţiază şi închide orificiul trompei lui Eustachio, care are rol în procesul de aerisire a urechii.

În mod normal, trompa este aerisită de 3-4 ori pe minut, când se deschide în timpul deglutiţiei. Pentru că din cauza infecţiei cavitetea timpanică nu se poate aerisi, aerul pe care îl conţine, se absoarbe, iar locul lui este ocupat de un exsudat, care se acumulează în spatele timpanului. Această condiţie poartă numele de otită medie exsudativă.

Otita medie acută. În caz de suprainfecţie acest exsudat serveşte ca un excelent mediu de cultură pentru multiplicarea bacteriilor.

În sistemul cavitar al urechii medii pătrund microorganisme, şi produc infecţia purulentă (supurativă) a acestuia.

Infecţia poate să se producă prin trompă (cel mai frecvent), prin circulaţie, sau poate să pătrundă din exterior (ruperea timpanului sau în cazul timpanului perforat prealabil, prin: pătrunderea apei de baie în timpul spălării urechilor, îndepărtarea fără precauţie a unui corp străin din meatul auditiv extern).

Viruşii pot pregăti terenul pentru suprainfecţia bacteriană. Cel mai frecvent nu se îmbolnăveşte doar mucoasa cavităţii timpanice, ci şi mucoasa osului mastoid, care se găseşte în spatele urechii, producând aşa-numita mastoidită. Mastoidita astfel însoţeşte majoritatea otitelor medii.

Otita medie acută. În afara infecţiilor respiratorii superioare există şi alte situaţii care predispun la apariţia otitelor medii recurente, cum ar fi de exemplu hipertrofia amigdalelor faringiene (vegetaţiile adenoide) , unele afecţiuni alergice, sau boala de reflux.

Perturbarea procesului de aerisire al urechii medii şi al sinusurilor paranazale pate fi produsă şi de procesul de acidifiere a organismului.

În cursul procesului de detoxifiere a organismului, la nivelul sinusurilor faciale şi al mucoaselor trompei şi urechii medii, se produce o tumefiere şi secreţie patologică de mucus, pentru că organismul şi prin secreţia de mucus încearcă să scape de surplusul de acizi, respectiv de substanţele toxice produse în organism şi formate în procesul de legare a acizilor.

Otita medie acută. Simptomatologie, semne de boală

În stadiul de debut boala încă nu produce nicio acuză, dar la examenul otoscopic se poate detecta retracţia timpanului şi accentuarea vascularizaţiei.

În cursul bolii se disting foarte bine semnele clasice ale inflamaţiei: edem, hiperemie, durere, perturbare funcţională.

Otita medie acută.  Semnul caracteristic al otitei medii supurate este durerea intensă, de durată a urechilor. La sugari se poate observa frecvent că îşi freacă urechile şi plâng de durere.

Bolnavii mai în vârstă acuză de obicei scăderea acuităţii auditive. Între semnele generale de boală se enumerează febra înaltă, curbatura şi starea generală alterată.

Acuzele şi simptomele se schimbă în funcţie de stadiul de boală:

Otita medie acută. Stadiul întâi: inflamaţia exsudativă (1-2 zile): febră de 39-40 grade, în cazurile grave frison, în cazul copiilor uneori apare durerea occipitală, rigiditatea cervicală.

Durerea este puternică, pulsatilă, mai accentuată noaptea, decât ziua. Osul de după urechi, mastoidul, este dureros la presiune. În sincronitate cu pulsul se percep zgomote auriculare surde, acuitatea auzului scade.

Otita medie acută. Faza a doua: Faza de delimitare (3-8 zile): Secreţia purulentă deobicei pătrunde prin timpan spre meatul auditiv.

Ca urmare durerea cedează şi bolnavul devine afebril. Dacă la începutul bolii am întrodus un tratament cu antibiotice, această fază se poate prescurta semnificativ, iar ruptura spontană a timpanului poate fi chiar evitată.

Otita medie acută. Faza a treia: Vindecarea (2-4 săptămâni): Scurgerea din urechi se opreşte treptat, iar auzul se normalizează.

La copii tineri pot să apară de multe ori vomă, diaree, datorită scurgerii secreţiilor purulente, care poate irita astfel sistemul digestiv.

Deshidratarea care urmează tulburărilor digestive agravează şi mai mult simptomele. Dacă tratamentul otologic corespunzător nu este urmat din timp, timpanul perforează spontan. În momentul acesta durerile pacientului scad, datorită dispariţiei tensiunii timpanului.