Omenia-i până la locul de parcare! Ce ne sfătuiește un avocat dacă ne găsim locul ocupat
A găsi un loc de parcare liber în București, este ca și cum ai spune că ai avut noroc sau că cineva de Sus te iubește. România suferă enorm la capitolul parcări subterane sau spații special amenajate în acest sens, iar locurile deja existente au devenit neîncăpătoare! Motivul? Probabil că ați observat dorința tot mai mare a românilor de a deține mașini, multe dintre ele tot mai mari, însă bucuria de a avea o bijuterie pe patru roti este de scurtă durată. Nervii șoferilor nu sunt doar în trafic, ci explodează atunci când trebuie să-și parcheze: SUV-urile, limuzinele, etc. Unde mai pui că este posibil ca acasă să ai parte de musafiri nepoftiți. Și acționezi pe moment, însă este posibil să ajungi în situația: „cu locul luat și cu banul dat”. Am vorbit cu un avocat să aflăm ce soluții ar fi în caz că cineva ți-a luat sau blocat locul de parcare.
Vecini suntem și ne respectăm cât putem, nu și când vine vorba despre ocuparea locului de parcare, închiriat sau cumpărat de noi. Sunt șoferi care caută să-și facă singuri dreptate pe loc, însă din neglijență, ar putea ajunge de la păgubit la păgubitor.
Ce este de făcut?
Cea mai bună și sigură soluție pe care avocatul Mihai Tudor Iorga o propune, în funcție de situație, este cea legală, în sensul anunțării poliției locale sau rutiere.
Sesizarea privind ocuparea abuzivă a unui loc de parcare poate fi făcută la Poliţia Locală, după cum urmează:
Poliţia locală sector 1 - tel: 021.232.66.35 sau 021.9540
Poliţia locală sector 2 - tel: dispecerat - 021.252.57.70 sau 021.252.58.28
Poliţia locală sector 3 - tel: 021.340.07.51 sau 021.9543
Poliţia locală sector 4 - tel: 021.460.14.71
Poliţia locală sector 5 - tel: 021.312.28.81
Poliţia locală sector 6 - tel: dispecerat - 021. 413.16.20.
„Problema vehiculelor parcate neregulamentar a ridicat de-a lungul timpului numeroase discuții cauzate de confuziile referitoare la organele competente în acest domeniu. În prezent, în situația în care ne confruntăm cu o astfel de situație putem apela fie la poliția rutieră, fie la poliția locală, deoarece ambele organe au competența de a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea și parcarea autovehiculelor, având inclusiv dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar.
Mai mult, Codul rutier califică staționarea neregulamentară ca fiind contravenție și o sancționează ca atare cu amendă și trei puncte de penalizare. Având în vedere că staționarea neregulamentară este inclusă în clasa a II-a de sancțiuni, cuantumul amenzii rutiere este între 580 – 725 RON.
Personal, cu siguranță nu recomand și nu încurajez practicile uzuale folosite de cetățenii aflați într-o astfel de situație, referindu-mă la zgârierea mașinii sau poate chiar mai mult tăierea cauciucului, deoarece astfel de fapte aduc o degradare sau chiar distrugere a mașinii, ceea ce poate atrage un litigiu civil sau chiar penal.”, spune av Mihai Tudor Iorga.
Procedura de ridicare a vehiculelor
Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 965/15.12.2017 prin care a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, stabilind reguli clare în ceea ce privește procedura de ridicare a vehiculelor.
În prezent, ca urmare a acestui act normativ, operațiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului, cu mențiunea că ridicarea nu se dispune dacă în vehicul este vizibilă prezența altor persoane, iar măsura transportului la locul de depozitare nu se execută dacă, până la inițierea acestuia, utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor aferente operațiunii de ridicare.
Totodată, Hotărârea nr. 965/2017 prevede că măsura tehnico-administrativă a ridicării mașinilor se dispune în cazurile în care este interzisă staționarea voluntară a vehiculelor, cu titlu de exemplu: atunci când este interzisă oprirea voluntară, în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă”, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, în pante și în rampe etc.
De asemenea, este de menționat că au competența de a dispune această măsură atât polițiștii rutieri, cât și polițiștii locali. Astfel, în ceea ce îi privește pe cei dintâi, competența le este recunoscută prin prevederile art. 97 alin. (1) lit. d) coroborat cu art. 64 alin. (1) OUG nr. 195/2002, conform cărora:
(i) Art. 97 alin. (1) lit. d): „În cazurile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, poliţistul rutier dispune şi una dintre următoarele măsuri tehnico-administrative: d) ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.”
(ii) Art. 64 alin. (1): „Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.”
În temeiul art. 7 lit. h) din Legea nr. 155/2010 a poliției locale, republicată, competența de ridicare a vehiculelor parcate neregulamentar este recunoscută și acestor organe: „În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii: h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;”
Având în vedere că fapta constând în staţionarea neregulamentară este calificată de lege ca fiind contravenţie, aceasta este sancţionată ca atare în Codul rutier, conform prevederilor art. 108 alin. (1) lit. b) pct. 7, cu 3 (trei) puncte de penalizare.