Oferta Ucrainei către Rusia pentru luptătorii răniți din Azovstal: Schimb cu prizonierii de război
Ucraina a propus Rusiei un schimb de prizonieri de război ruși cu ucrainenii răniți în Azovstal, ultima redută apărată în Mariupol, în fața ocupanților orașului-port.
Ucraina a oferit Rusiei să elibereze prizonierii de război ruși în schimbul evacuării soldaților ucraineni răniți din uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, a anunțat miercuri vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.
Într-o postare pe Facebook, Vereșciuk a spus că nu există încă un acord și că militar nu poate fi ridicată blocada de la Azovstal în care se află ultimii apărători din Mariupol. Vicepremierul ucrainean spune însă că în acest moment sunt negocieri privind propunerea făcută Rusiei.
„Azovstal.
De acum, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare.
Apărătorii Azovstalului nu vor să se predea să devină prizonieri. Acest lucru este demn de respect”, a anunțat irina Vereșciuk.
„Rușii nu sunt de acord cu „extracția”. Asta e realitatea, dar nu e de mirare din partea rușilor.
Ce e de făcut?
Guvernul lucrează la diferite variante. Niciuna nu este perfectă dar nu căutăm o opțiune ideală, ci una funcțională.
Ca prim pas, le-am oferit rușilor un astfel de schimb: Ne luăm băieții răniți grav de la Azovstal prin coridorul umanitar. În schimb, dăm prizonieri rușilor potrivit regulilor standard de schimb de prizonieri de război.
Încă nu există nicio înțelegere. Negocierile sunt în desfășurare”, a mai transmis vicepremierul ucrainean.
Situația din Azovstal este extrem de dificilă, tragică. Printre cei aproximativ 1.000 de militari ucraineni din subsolurile combinatului, care au rezistat eroic în cele peste două luni de război, acum sunt foarte mulți răniți grav, cu răni deschise, în pericol de moarte, fiind în șoc septic. Luptătorii ucraineni din Brigada 36 de pușcași marini și Batalionul Azov au lansat mai multe apeluri în ultimele săptămâni, ultimul, cel din aceste zile fiind cutremurător.
Apel cutremurător al ucrainenilor din Azovstal - CINE sunt „Apărătorii Mariupol”. Imaginile dure ale războiului
Ei au rămas fără apă potabilă, neștiind cât mai pot rezista fără cele necesare, fără alimente și medicamente și fără intervenția medicală de specialitate.
Cei 1.000 de militari, alături de tot atâția civili au fost supuși blocadei de către ruși de patru săptămâni, de când Putin a anunțat „eliberarea” Mariupol. Atunci, președintele rus a ordonat blocada combinatului Azovstal și un asalt permanent. Abia în urmă cu o săptămână a aprobat eliberarea de civili, după ce mai mulți și-au pierdut viața în bombardamentele continue sau din cauza lipsei medicamentelor, fiind grav răniți sau grav bolnavi.