Oamenii de ştiinţă sunt îngroziţi: Se deplasează cu 26 de kilometri pe secundă!
Până în prezent, asteroizii cât şi cometele pe care astronomii le-au analizat au provenit din Sistemul Solar. Dar recent aceştia au fost martorii primei vizite a unui astfel de obiect provenit din afara sistemului nostru stelar.
Studiile preliminarii sugerează că ar fi vorba despre o cometă cu o velocitate care indică faptul că aceasta aparţine unei stele apropiate sistemului nostru solar, nefiind una atrasă de câmpul gravitaţional al Soarelui. Conform Science Alert, primele observaţii au fost realizate pe 18 octombrie cu ajutorul telescopului Pan-STARRS 1 din Hawaii. Având în vedere orbita acesteia, astronomii au ajuns la ipoteza că ar putea fi vorba despre o cometă nemavăzută în Sistemul Solar.
''Dacă observaţiile viitoare vor confirma originea neobişnuită a orbitei, acesta ar putea fi primul caz al apariţiei unei comete insterstelare,'' a declarat Gareth Williams, director al International Astronomical Union's Minor Planet Center (MPC).
Se uitau la lună și au văzut ceva luminos pe cer! Ce a urmat este INCREDIBIL
Obiectul prezintă ceea ce specialiştii denumesc o orbită hiperbolică, ceea ce înseamnă că se mişcă atât de rapid încât nu poate fi atrasă de gravitaţia Soarelui. Deşi în faza iniţială au considerat că este o cometă, observaţiile ulterioare realizate cu Very Large Telescope din Chile au prezentat faptul că obiectul nu deţine caracteristicile unei comete. În prezent, obiectul a primit denumirea A/2017 U1 (A reprezentând faptul că este un asteroid).
Acesta a traversat la 37,6 milioane de kilometri de Soare pe 9 septembrie, astfel că până în prezent obiectul ar fi trebuit să fie ars de Soare. La primele apariţii, specialiştii au determinat că obiectul călătoreşte cu 26 de kilometri pe secundă. Experţii estimează că obiectul are circumferinţa în jur de 160 de metri.
Sursa: descopera.ro