Oamenii de știință au descoperit cât timp îi ia, de fapt, creierului să se recupereze după alcool
Într-un studiu recent, oamenii de știință au analizat cu meticulozitate procesul de recuperare a creierului după consumul de alcool și au dezvăluit concluzii surprinzătoare.
Un nou studiu efectuat în Statele Unite a adus dovezi formulate de neurologi care arată că renunțarea la consumul de băuturi alcoolice duce la o recuperare semnificativă a grosimii cortexului cerebral. Descoperirea este remarcabilă întrucât se constată o creștere rapidă în primele luni de abstinență, urmată de o continuare a procesului de refacere care se întinde pe o perioadă de șase luni.
Ana Morodan a cedat psihic: „Mă simt grasă și urâtă!”
Conform concluziilor specialiștilor, organismul metabolizează alcoolul cu o rată de 0,016% pe oră, echivalentul a aproximativ 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Această informație este esențială în înțelegerea impactului consumului de alcool asupra sănătății creierului și poate fi de ajutor în intervențiile de prevenție și tratament al dependenței de alcool.
Prin intermediul scanărilor creierului, cercetătorii pot trage concluzii relevante cu privire la recuperarea creierului persoanelor dependente de alcool. Utilizând tehnica de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), oamenii de știință au măsurat grosimea cortexului cerebral, aspect deosebit de important în evaluarea stării creierului, iar rezultatele au demonstrat că abstinența timp de 7,3 luni permite creierului să repare daunele avute în urma consumului de alcool.
Îngroșarea corticală apare mai lent la persoanele cu hipertensiune arterială și niveluri crescute de colesterol, precum și la fumători, au observat oamenii de știință. Cei care au fumat în trecut, dar au renunțat, în acest sens nu se deosebesc de cei care nu au fumat niciodată o țigară. Deci, renunțarea la fumat poate ajuta, de asemenea, la restabilirea grosimii corticale.
Dorel din Neamț a asfaltat o stradă în așa fel încât i-a blocat pe oameni în propriile curți
„Sunt necesare studii mai ample pentru a examina corelațiile neurocognitive și psihosociale ale recuperării grosimii corticale în timpul abstinenței pe termen lung la persoanele cu tulburare de consum de alcool”, notează echipa de cercetători, potrivit actualno.com.
Dacă decizi să încetezi consumul băuturilor alcoolice preferate timp de o lună, vei observa că primul organ care va resimți efectele benefice este ficatul. Acest organ vital are o sarcină extrem de grea de-a procesa toxinele și substanțele nocive care intră în organism odată cu consumul de alcool. O perioadă de abstinență îi va oferi ficatului ocazia de a se elibera de încărcătura crescută și de a se recupera.
După ce renunți la obiceiul dăunător de consum de alcool, vei observa, în mod paradoxal, o posibilă scădere în greutate, chiar și în cazul în care ai optat anterior pentru băuturi alcoolice cu conținut redus de zahăr. Acest fapt se datorează procesului de ardere a grăsimilor pe care acest obicei îl inhibă. Ficatul are o funcție primordială de a descompune toxinele în substanțe inofensive și, în consecință, nu poate rezerva suficient timp și energie pentru a se ocupa de depozitarea grăsimii pe talie și șolduri, așa cum afirmă oamenii de știință.
Cât timp poate fi detectat alcoolul în organism după ce ai băut?
În funcţie de testul utilizat, timpul de detectare al alcoolului în organism poate varia astfel:
- Sânge: 6-12 ore
- Respiraţie: 24 ore
- Urină: 12-48 de ore
- Salivă: 48 ore
- Păr: până la 90 zile