MENIU

Oamenii de ştiinţă acum au aflat! Nimeni nu ştia că şoarecii pot face acest lucru

Râsul și gâdilatul sunt asociate în general oamenilor, dar un studiu a dezvăluit că și șoarecii se gâdilă când se află într-o stare de bună dispoziție.

Gâdilatul provoacă reacții nervoase la nivel muscular și cutanat care eliberează cantități de endorfine în urma activării mai multor grupe de neuroni ai creierului, scrie Agepres.

Studiul, realizat de cercetătorii Shimpei Ishiyama și Michael Brecht, a identificat care sunt acești neuroni și a dezvăluit un comportament foarte uman la aceste rozătoare, care se bucură de acest tip de stimulare doar când sunt bine dispuse, la fel ca și oamenii.

Studii anterioare au dezvăluit că șoarecii emit diferite sunete atunci când sunt mulțumiți. Șoarecii produc, în afara unor chițăituri audibile, o gamă variată de sunete pe care urechea umană nu le poate percepe, deoarece sunt situate în gama ultrasunetelor (cu frecvență foarte înaltă). Cercetările au arătat că atunci când sunt gâdilați șoarecii emit sunete similare râsului la oameni.

Pornind de la aceste rezultate, cercetările au avut în vedere activitatea neuronală a șoarecilor pentru a obține mai multă informație privind modul în care răspund la aceste stimulări. Când au fost gâdilați, șoarecii au emis "strigăte de bucurie" similare ultrasunetelor, lucru observat în straturile cele mai profunde ale cortexului somatosensorial.

Potrivit revistei Science, acest studiu dovedește afirmația lui Darwin că mintea trebuie să se afle într-o bună dispoziție pentru a reacționa prin râs la acțiunea de gâdilare.

Mai multe articole despre:
studiu şoarece neuroni gadilat