MENIU

Oamenii afectați de inundațiile din Moldova NU scapă de pericol! Cod galben, emis de hidrologi, până miercuri la prânz: zonele vizate

Oamenii afectați de inundațiile din Moldova NU scapă de pericol! Cod galben, emis de hidrologi, până miercuri la prânz: zonele vizate

Pericolul este departe de a fi trecut pentru oamenii care locuiesc în județul Moldova! Hidrologii au emis o avertizare Cod galben pentru afluenţi ai râurilor Bârlad, Siret şi Prut din judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi, aceasta fiind în vigoare până miercuri, la prânz. Pe aceste cursuri de apă se vor menţine valori ridicate de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat avertizarea hidrologică emisă pentru râuri din Moldova, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore.

Șefa ANM, un nou avertisment pentru oamenii din zonele inundate. Miercuri va fi o pauză, dar joi va ploua din nou în mare parte din Moldova

Astfel, a fost instituit Codul Galben, care este valabil începând de marţi, de la ora 12:00, până miercuri, la aceeaşi oră, pe râuri din bazinele hidrografice: Bârlad - afluenţii de stânga aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

SURSE - Se va convoca comitetul pentru situații de urgență la Galați

”În acest interval se vor menţine valori ridicate de debite şi niveluri, pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. În scopul preîntâmpinării unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele hidrologice periculoase, recomandăm cetăţenilor să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. De asemenea, este necesară curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale”, arată INHGA.

Hidrologii, depășiți de Ciclonul Boris: „Ploaia a fost atât de intensă, încât hărţile precipitaţiilor au rămas fără culori”