O nouă linie de metrou în Capitală: Cât va costa magistrala 7 Bragadiru-Voluntari
Construcţia magistralei 7 de metrou Bragadiru - Voluntari este unul dintre proiectele pe care Ministerul Transporturilor vrea să le efectueze prin parteneriat public-privat (PPP) sau concesiune, data începerii investiţiei nefiind însă stabilită.
Studiul de prefezabilitate şi fundamentare pentru servicii de proiectare, asistenţă şi consultanţă tehnică, economico-financiară şi juridică pentru pregătirea şi derularea procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat pentru această linie de metrou a fost transmis în iulie 2012 către Secretariatul General al Guvernului (Unitatea Centrală pentru Coordonarea Parteneriatului Public-Privat), alături de caietul de sarcini aferent proiectului, potrivit datelor transmise luni de Ministerul Transporturilor.
"În prezent, documentaţia transmisă este în analiză", a comunicat instituţia.
Linia de metrou va avea aproximativ 25 de kilometri, 30 de staţii, un depou şi o parcare, iar construcţia ar urma să dureze şase ani. Construcţia este estimată la 1,5 miliarde de euro.
Metrorex, companie care administrează metroul bucureştean, estimează că va înregistra pierderi de 123,19 milioane lei în acest an, la venituri de 654,4 milioane lei şi cheltuieli de 777,6 milioane lei.
Comparativ, Metrorex a încheiat anul trecut cu venituri totale de 601,5 milioane lei, cheltuieli de 655,2 milioane lei şi pierderi de 53,6 milioane lei, potrivit datelor preliminare.
Cel mai important proiect de investiţii derulat de Metrorex, din fonduri bugetare şi comunitare, este construcţia tronsonului de metrou Drumul Taberei-Universitate, parte a Magistralei V, care va fi pus în funcţiune, conform calendarului actual, în 2016, cu o întârziere de un an.
Ministerul Transporturilor intenţionează să deruleze prin PPP sau concesiune şi alte proiecte, precum renovarea şi administrarea principalelor 15 staţii de cale ferată din România (cu o valoare estimată de 65 milioane euro), un centru intermodal de transport marfă la Suceava (26 milioane euro), un terminal intermodal la Olteniţa (20 milioane euro) şi o platformă industrială în portul Constanţa Sud (73 milioane euro).
Preşedintele Traian Băsescu a trimis în ianuarie Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind parteneriatul public-privat. Legea trimisă spre promulgare reglementează încheierea şi derularea parteneriatului public-privat ce are ca obiect realizarea sau, după caz, reabilitarea şi/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestării unui serviciu public şi/sau operării unui serviciu public.