MENIU

O nouă CAPCANĂ ascunsă în spatele adeverințelor pentru recalcularea pensiilor. Condiția pentru a fi luate în considerare

Angajatorii şi salariaţii plătesc taxe mai mari cu 20% pentru a obține de la ITM adeverinţe

O nouă CAPCANĂ ascunsă în spatele adeverințelor care atestă anumite venituri le dă bătăi de cap pensionarilor. Pe lângă faptul că unii au plătit sume uriașe pentru a obține documentele respective, au avut surpriza neplăcută ca acestea să nu fie luate în considerare la casele de pensii. Explicația este că acestea nu respectă un model elaborat în 2021 și preluat de noua lege a pensiilor. 

În cadrul emisiunii "100% - Tu Decizi", fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a ridicat problema adeverințelor care atestă anumite venituri și care au fost depuse la dosare înainte de apariția noi legi a pensiilor și au un alt model. În acest context, vor fi luate în considerare de angajații caselor de pensii?

Tarife uriașe pentru documentele de muncă necesare la pensii. Cum se spală pe mâini instituțiile statului în scandalul adeverințelor
"Sunt persoane care au venit cu adeverințe de venituri brute și în anii anteriori ordinului ministrului Muncii 487/2021. În cazul acestor adeverințe, dacă se face precizarea că asupra sumelor respective s-a datorat CAS le vom valorifica în forma respectivă, chiar dacă nu respecta noul model de adeverință preluat în legea 360 din ordinul din 2021. Rămâne însă perioada ulterioara, de după ordinului din 2012, când adeverințele s-au depus și pentru care este necesară respectarea acelui model din actul normativ," a afirmat directoarea Casei de Pensii Alba, Cornelia Miclea, la Realitatea Plus.

Potrivit lui Gheorghe Ialomițianu, autoritățile au făcut o greșeală când au introdus în legea 360 precizarea privind modelul de adeverință, ceea ce lasă la arbitrul funcționarilor de a le accepta sau nu.